Els feus socialistes cedeixen a la pressió sobiranista

  • La meitat dels ajuntaments liderats pel PSC han aprovat la moció a favor del 9-N

VilaWeb
VilaWeb
Adrià Gala
27.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La pressió del món local, i en general del municipalisme, principals impulsors de les mocions a favor del 9-N, ha provocat que gran part de les organitzacions locals del PSC de major tradició catalanista s’hagin empescat diverses maneres de fer que prosperés el text en favor de consulta del 9 de novembre en els plens municipals, contradient la direcció nacional del partit, obertament contrària al 9-N. I així ciutats com Terrassa o Sabadell, i fins i tot Badalona, governada pel PP, han acabat donant suport a la consulta.

L’estratègia de les agrupacions municipals socialistes per donar suport al 9-N varia en cada municipi. Un cas sorprenent és el de Badalona, la tercera ciutat més poblada del Principat, en mans del Partit Popular de Xavier Garcia-Albiol. El vot favorable a la moció dels regidors socialistes (9), sumats als 3 de CiU i 3 d’IC-EUiA, han resultat claus per superar els deu vots en contra del PP. Així doncs, la ciutat catalana més gran governada pels populars, també dóna suport a la consulta.

Estratégies de tots colors

En els últims dies també s’han registrat molts vots socialistes partidaris del text a favor del 9-N. Així ha estat a la Diputació de Tarragona, Torregrossa (Pla d’Urgell), Torredembarra (Tarragonès), Premià de Dalt (Maresme), Olot (Garrotxa), Sallent (Bages) i Tiana (Maresme), entre d’altres. També s’ha aprovat per unanimitat la moció a l’Ajuntament de les Masies de Voltregà (Osona), d’on és batlle Sergi Vilamala, a qui s’apunta com a substitut del díscol Joan Ignasi Elena en el Parlament.

A Terrassa i Sabadell, la quarta i cinquena població més grans de Catalunya, la fòrmula escollida pels socialistes locals perquè prosperi el text ha estat l’abstenció. Una estratègia que també s’ha vist durant aquests darrers dies a Tarragona, Sant Celoni (Vallès Oriental), Arenys de Munt (Maresme), Tàrrega (Urgell), Argentona (Maresme), Santa Coloma de Farners (Selva), Reus o Mataró, entre d’altres municipis.

A Barcelona, en canvi, una gran part dels regidors no va assistir al ple, deixant que la majoria que ja sumaven CiU, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona aprovés la moció. En altres institucions, com la Diputació de Girona, es va donar llibertat de vot. A la de Lleida, en canvi, els tres diputats socialistes van optar per votar una opció diferent cadascú.

La meitat dels ajuntament socialistes, a favor

La importància de les bases socialistes a l’hora de donar suport al 9-N es pot comprovar amb xifres. Segons dades de l’AMI, més de la meitat dels 79 ajuntaments liderats pel PSC a Catalunya ja han aprovat mocions de suport a la consulta, una xifra que es podria quedar curta si, entre d’altres, l’Ajuntament de Lleida acaba aprovant també el text.  

En aquest sentit, ‘gràcies’ al suport socialista, més d’un 90% dels ajuntaments ja ha aprovat la moció a favor del 9-N, el que representa un 82% de la població catalana. A l’altre cantó de la balança trobem les agrupacions locals socialistes de l’Hospitalet de Llobregat o Cornellà, bastions històrics del PSC, que han mostrat el seu rebuig a la moció. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any