Què hi guanya Mas convocant la consulta del 9-N dissabte?

  • Analitzem els factors que influeixen en la convocatòria del 9-N

VilaWeb
Redacció
25.09.2014 - 12:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dissabte a les deu del matí el president Artur Mas convocarà la consulta sobre la independència del 9 de novembre. D’ençà de divendres passat, quan es va aprovar la llei de consultes al parlament, els mitjans i les xarxes s’han omplert de rumors sobre quin moment triaria Mas per signar el decret de convocatòria. Ara que ja se’n sap el dia i l’hora, analitzem quins factors poden haver portat a escollir-los.

Ple del Tribunal Constitucional acabat

Avui es tanca la sessió plenària del Tribunal Constitucional espanyol que va començar dimarts. El tribunal, que s’haurà d’encarregar d’estudiar el recurs del govern espanyol contra la llei de consultes i el decret del president Mas, no torna a fer cap reunió ordinària fins el 7 d’octubre. Podria convocar un ple urgent, però això encara el faria veure més dependent del govern espanyol. Si el tribunal no admet el recurs a tràmit fins al ple ordinari, la Generalitat i el parlament tenen un cert marge de temps per a emprendre la campanya informativa del 9-N.

Consell de ministres amb Rajoy a la Xina

Demà es reuneix el consell de ministres espanyol amb el president Rajoy de viatge oficial a la Xina, d’on no tornarà fins diumenge. Com que Mas no haurà signat encara el decret de convocatòria, el consell de ministres no podrà actuar amb normalitat contra la consulta. I si vol fer-ho amb la màxima celeritat, haurà de reunir-se dissabte sense Rajoy o esperar-lo i reunir-se excepcionalment diumenge. Quan el consell de ministres hagi decidit de presentar el recurs, haurà de demanar un informe al Consell d’Estat i encarregar a l’advocacia de l’estat que es personi al registre del TC.

Compareixença de Jordi Pujol al parlament

L’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol, compareixerà demà a la comissió d’Afers Institucionals del parlament per donar explicacions sobre el frau fiscal admès en una carta al juliol. L’estat espanyol ha utilitzat aquest cas per combatre el procés. Amb la convocatòria de dissabte, Mas s’assegura que la polèmica que pugui suscitar la compareixença de Pujol quedi tapada de seguida per la signatura de dissabte i les reaccions consegüents. Quina serà la portada de dissabte dels principals diaris del país? Pujol o Mas? O tots dos? Sigui com sigui, diumenge la premsa nacional i internacional ja haurà dirigit el focus de ple a la convocatòria del 9-N i les conseqüències que se’n puguin derivar.

Normalitat en els terminis

La llei de consultes es va aprovar divendres de la setmana passada. Dissabte haurà passat una setmana sencera entre la votació de la llei i la signatura del decret. Aquests set dies coincideixen amb els terminis habituals de publicació de les lleis al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). Tant el president Mas com el conseller i portaveu, Francesc Homs, han dit aquesta setmana que no volien donar pas una imatge d’excepcionalitat, sinó de normalitat en la convocatòria de la consulta. Per tant, l’acte de dissabte compleix aquesta voluntat del govern en la gestió de les accions institucionals vinculades al procés.

Mentrestant, el govern té preparats tots els passos per a anar desplegant el decret de convocatòria, entre els quals la campanya institucional del 9-N. A més, el ple del parlament de la setmana que ve designarà els membres de la comissió de control que preveu la llei de consultes i que serà una mena de junta electoral que vetllarà pel bon funcionament del 9-N.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any