Tot a punt per a la convocatòria del 9-N

  • Mas insisteix a dir que signarà el decret aquesta setmana

VilaWeb
Redacció
24.09.2014 - 14:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La convocatòria de la consulta del 9 de novembre per part d’Artur Mas és imminent. És qüestió de dies, o d’hores. Aquest matí Mas ha anat als actes de la Mercè i ha insistit a dir que signarà el decret aquesta setmana. ‘La setmana no s’ha acabat’ ha dit. 

La incertesa sobre el moment exacte de la signatura ha fet anar de corcoll el govern espanyol. Tots els ministres estan en alerta des de divendres, quan es va aprovar la llei de consultes, per a reaccionar ràpidament i impugnar-la de seguida que la publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). Després d’uns quants dies de rumors i especulacions, ara ja entraria ‘en la lògica de les coses’, en paraules del conseller de Presidència, Francesc Homs, de convocar la consulta.

Homs va dir que hi havia uns procediments i uns tràmits que calia passar fins que ahir es va reunir la mesa del parlament, que va trametre la llei al president de la Generalitat perquè la signés.

Si avui Mas signés la convocatòria del 9-N arribaria en un moment especial, car el govern espanyol és presidit, provisionalment, per la vice-presidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, a causa del viatge de Mariano Rajoy a la Xina. A més, també s’escauria en plena transició de poder en un dels ministeris encarregats de respondre a la consulta, el de Justícia; Alberto Ruiz Gallardón va dimitir ahir pel fracàs de la llei de l’avortament i serà substituït per Rafael Catalá. Gallardón es va afanyar a dir que l’advocacia de l’estat ja havia enllestit el recurs contra la llei de consultes, que es podria interposar de seguida que la consulta fos convocada.

Tan bon punt hi hagi la convocatòria, els partits es començaran a moure per fer campanya. CDC i ERC, pel sí-sí; la CUP, partidària de la mateixa opció, s’afegirà a una campanya unitària si l’encapçala la societat civil; i ICV i EUiA descarten de prendre-hi part i decidiran quin vot defensen mitjançant una consulta interna amb la militància.

El moment decisiu arribarà quan el Tribunal Constitucional accepti a tràmit el recurs del govern espanyol contra la convocatòria del 9-N: caldrà veure fins a quin punt el govern i els partits desobeiran la prohibició.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any