Bauzá no fa cas de la justícia i manté el TIL

  • L'Assemblea de Docents demana la dimissió de la consellera pel caos causat amb el decret

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va declarar nul ahir (llegiu la sentència ací) el decret de trilingüisme a les escoles. Malgrat això, el govern de Bauzá pensa continuar aplicant-lo. Ho anunciava ahir la portaveu del govern balear, Núria Riera, que va dir que el TIL era un compromís electoral amb els ciutadans i els escolars de les Illes ‘amb la voluntat d’avançar en la millora de la qualitat educativa i en la disminució del fracàs escolar’. El text va ser aprovat l’any passat pel govern Bauzá i els sindicats el van impugnar perquè consideraren que vulnerava drets dels docents. Ara el govern de les Illes recorrerà contra la sentència.

‘Aquestes sentències no anul·len ni suprimeixen l’aplicació del trilingüisme durant aquest curs, perquè són sentències recurribles’, va dir Riera. El govern –va continuar– no comparteix la decisió del tribunal perquè la sentència ‘no fa referència al fons i no qüestiona el trilingüisme, sinó que només fa referència a qüestions de procediment’.

L’Assemblea de Docents demana la dimissió de la consellera

L’Assemblea de Docents valora molt positivament la sentència del TSJB que anul·la el decret de trilingüisme (TIL) perquè ‘reflecteix tot allò que des de molts àmbits de la comunitat educativa denunciàvem’. En declaracions a VilaWeb, un dels portaveus, Guillem Barceló, va demanar la dimissió de la consellera Joana Maria Camps i la resta del seu equip polític: ‘S’ha demostrat que les seves decisions només han fet augmentar el caos i la incertesa entre la comunitat educativa.’

Barceló diu que el govern de Bauzá pot recórrer contra la sentència, però que ‘hauria de ser conscient que seria una irresponsabilitat perquè el curs ja ha començat de manera caòtica’. ‘Més del 70% dels centres no tenen els projectes lingüístics aprovats o bé perquè els claustres no ho han fet o perquè els inspectors no hi han donat el vist-i-plau.’ 

‘El govern hauria d’acatar la sentència perquè fa perillar el sistema educatiu. Hauria d’evitar aquestes situacions de buit legal que originen tanta inseguretat’, deia Barceló. 

També va explicar a VilaWeb que un dels arguments dels jutges que havien suspès el decret és que el govern havia eludit l’obligació de sol·licitar un informe a la Universitat de les Illes Balears (UIB), tal com ells denunciaven al començament.

La sentència del TSJB

La sala del contenciós administratiu del tribunal va emetre tres sentències en què estimava els recursos presentats per CCOO, STEI i UGT i declarava nul el decret del consell de govern que regula el Tractament Integrat de Llengües (TIL) als centres educatius no universitaris. El text va ser aprovat el 13 d’abril de l’any passat i els sindicats van presentar-hi recursos perquè consideraren que vulnerava drets dels professors.

Segons els cinc magistrats del tribunal, que van votar unànimement els tres dictàmens, el govern va eludir l’obligació de sol·licitar un informe a la Universitat de les Illes Balears (UIB), tal com estableix l’estatut d’autonomia, que institueix la universitat com a òrgan consultiu preceptiu en tot allò que faci referència a la regulació de la llengua catalana.

El tribunal considera també que la memòria d’anàlisi d’impacte normatiu presentada pel govern de Bauzá era insuficient per a aprovar el decret.

Aquests tres dictàmens del TSJIB es poden impugnar mitjançant un recurs al Tribunal Suprem.

Informació relacionada:

VÍDEO: ‘El TIL és una versió revisada i ampliada del decret de Nova Planta’ [Entrevista a Jaume Oliver, mestre del col·legi Pius XII de Palma]

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any