ICV-EUiA descarta d’unir-se a cap campanya unitària pel 9-N

  • Les direccions dels dos partits convocaran una consulta interna per decidir el sentit del vot en el moment en què Mas convoqui la consulta

VilaWeb
ACN
23.09.2014 - 13:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Som lliures. Catalunya = Llibertat’. Aquest és el lema amb què ICV i EUiA defensaran el dret a vot dels catalans el proper 9 de novembre. La campanya ha estat presentada aquest dimarts i els ecosocialistes preveuen mantenir-la fins el 9-N, tot i que podrien rellevar-la quan decideixin el sentit del seu vot. Tan bon punt com el president de la Generalitat, Artur Mas, signi el decret de convocatòria, les direccions d’ICV i d’EUiA organitzaran la consulta interna a la que s’han compromès perquè la militància decideixi si accepta la proposta que arribi des de les executives. El que han descartat completament és sumar-se a qualsevol campanya unitària, defensi el vot que defensi.

La portaveu parlamentària, Dolors Camats, i el portaveu adjunt al Parlament, Joan Mena, han estat els encarregats de presentar la campanya des de la seu d’ICV. Tots dos han destacat el concepte de ‘llibertat’ per apuntar cap a la sobirania del poble català per decidir el seu futur, però també per garantir que tots els catalans, defensin l’opció que defensin, tinguin la llibertat de votar ‘sense por’ el proper 9 de novembre. És imprescindible, segons Camats, que el 9-N es voti amb ‘garanties’ i que ho pugui fer ‘tothom’. A més del ‘som lliures’, el cartell protagonista de la campanya també incorpora un element ‘manllevat’ de la pintura que Antoni Tàpies va cedir el 1976 al PSUC en motiu del 40è aniversari de la formació política: ‘Catalunya = Llibertat’.

Aquesta serà, doncs, la campanya amb la que els ecosocialistes continuaran defensant el dret dels catalans a votar el 9 de novembre per decidir el seu futur. Podria no ser l’única, perquè en les properes setmanes tant ICV com EUiA prendran posició per alguna de les possibles respostes a la consulta. Fins ara només s’han mullat pel ‘sí’ a esdevenir un estat, per si aquest estat ha de ser independent o no. Cada formació organitzarà la seva consulta interna i la militància acabarà decidint sobre una proposta tancada de la direcció.
És a dir, les executives d’ICV i d’EUiA acordaran conjuntament o en solitari una opció -que pot anar del ‘sí-sí’ al ‘sí-no’ i també pot donar llibertat de vot en la segona pregunta-, els consells nacionals les hauran d’aprovar i s’obrirà un període perquè la militància voti a favor o en contra de la proposta. Fins que Artur Mas no convoqui formalment la consulta, aquests processos interns es mantindran en ‘stand by’.

Dolors Camats ha explicat que les consultes internes tiraran endavant encara que el Tribunal Constitucional suspengui la consulta del 9-N. ‘La nostra intenció es que aquest sigui el nostre instrument per marcar el posicionament. No contemplem un altra situació que no sigui tenir una consulta interna’, ha explicat tot recordant que va ser un compromís que la direcció va prendre en la darrera assemblea del partit.

Sigui quin sigui el sentit del vot pel que acabin decidint-se, ni ICV ni EUiA faran campanya al costat de cap altre partit polític. Camats ha recordat que tenen ‘raons, arguments i motius’ diferents a les de la resta de formacions per tirar endavant el procés sobiranista i que les campanyes no les fan amb altres partits encara que defensin opcions ‘similars’. ‘En la campanya de l’Estatut tampoc fèiem actes conjunts’, ha assenyalat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any