El municipalisme s’aboca de ple en favor del 9-N

  • Més de sis-cents ajuntaments aprovaran mocions a favor de la consulta · Els socialistes, forçats a definir-se

VilaWeb
Redacció
23.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de tres-cents municipis, entre els quals Barcelona, van aprovar ahir la moció impulsada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) en suport de la consulta del 9 de novembre. Durant aquesta setmana hi haurà uns 670 municipis, pel cap baix, que faran plens per debatre-la i aprovar-la. Això vol dir un 70% dels ajuntaments catalans, de pobles i ciutats on viu el 72% de la població del Principat. Segons els presidents de les dues entitats municipalistes, Miquel Buch i Josep Maria Vila d’Abadal, el nombre d’ajuntaments adherits creixerà. 

El contingut de la moció

En la moció que debatran i votaran més de sis-cents municipis s’expressa suport a la convocatòria de la consulta del 9 de novembre. Aquest suport s’estén al president i al govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i als partits polítics sobiranistes. D’acord amb el text, la consulta s’inclou ‘dins el marc legal que és la llei consultes populars no referendàries’, car respon ‘a la voluntat majoritària del poble català i dels seus representants’.

Els acords es comunicaran, durant els cinc dies següents al ple, al president de la Generalitat, a la presidenta del Parlament de Catalunya i als grups parlamentaris. L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) els trametran conjuntament al president del govern espanyol, al president del Congrés dels Diputats, al secretari general de les Nacions Unides, al president del Parlament Europeu, al president del Consell de la UE i al president de la Comissió Europea.

Barcelona, amb la consulta

Barcelona col·laborarà amb la consulta del 9 de novembre. El plenari va aprovar ahir –amb 21 vots a favor i 12 contraris– la moció de suport presentada pels grups de CiU, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona. ‘Ens comprometem a garantir la llibertat individual i el procés democràtic. I les eines necessàries per a fer possible la consulta. Tenim una majoria per a exercir el dret de decidir’, va declarar el batlle de Barcelona, Xavier Trias.

Per part del PSC, només la direcció del grup municipal socialista –el president, la portaveu i la portaveu adjunta– van participar en la sessió plenària, i la resta de regidors no van votar. D’aquesta manera protestaven per un problema de ‘formes’ dels grups proponents, segons que van dir.

El PSC, forçat a definir-se

L’onada d’ajuntaments que han debatut o debatran la moció en suport de la consulta del 9 de novembre als plens municipals ha forçat els grups locals del PSC a prendre una posició. Hi ha ajuntaments socialistes, mitjans i petits, que s’han manifestat disposats a col·laborar amb el dispositiu de la consulta, però la majoria dels que tenen més població i són governats pel PSC –com ara Cornellà, Esplugues o l’Hospitalet de Llobregat–s’hi oposen. Així i tot, municipis amb pes demogràfic com ara Terrassa o Badalona –governat pel PP però amb nou regidors socialistes—encara han d’aclarir si rebutgen de posar-se a disposició del govern per fer la consulta.

El batlle de Terrassa diu que no serà cap obstacle

El batlle de Terrassa, Jordi Ballart, ha enviat una carta a la vice-presidenta del govern, Joana Ortega, per demanar-li que expliciti quina la col·laboració demana als ajuntaments i per a quin tipus de consulta, i afegeix que si és ‘convocada legalment’ ell no en serà cap obstacle. Ballart contestava així a una carta d’Ortega on li demanava quin grau de col·laboració institucional amb el Departament de Governació tenia previst de prestar amb vista al 9 de novembre. El batlle de Terrassa considera ‘poc procedent i molt feble políticament’ de fer ‘una mena de sondatge sense concretar clarament a quin tipus de consulta i en quines circumstàncies’.

El PSC de Badalona complica un acord unitari

Badalona podria no aprovar cap moció de suport al 9-N, com fan centenars d’ajuntaments catalans aquesta setmana. El ple, que encara s’ha de convocar, debatrà una moció impulsada per CiU i ICV-EUiA, però que no té prou suport per a reeixir. Aquests partits han fet una crida al PSC perquè s’hi afegeixi, però la resposta dels socialistes ha estat anunciar una moció alternativa de suport a una consulta ‘legal’, dins el marc constitucional espanyol. La moció del PSC tampoc no té prou suport i el PP podria tombar-les totes dues si els tres partits de l’oposició no es posen d’acord. El PSC té 9 regidors, enfront dels 7 que sumen CiU (4) i ICV-EUiA (3). El PP en té 10 i hi ha un ex-regidor d’aquest partit que figura com a no adscrit.

Una moció alternativa del PSC al Vallès Occidental

Els grups municipals del PSC al Vallès Occidental presentaran mocions en favor d’una consulta ‘legal i acordada’ en els plens municipals. En el text de la moció s’assegura que ‘si la consulta no és legal i acordada no es farà’ i s’afegeix que amb la recent llei de consultes aprovada al Parlament ‘no es pot fer una pregunta pròpia d’un referèndum’. Malgrat això, es recorda que ‘no hi haurà cap solució estable a l’actual distanciament que no passi per sotmetre-la al vot ciutadà’.

Informació relacionada:

El PSC no pensa fer campanya per al 9-N

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any