Xavi Sarrià enceta un ampli programa d’actes en defensa de l’escola valenciana

  • L'ex-president Albinyana serà un dels participants · Hugo Mas i Arthur Caravan actuen divendres 3 d'octubre

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.09.2014 - 17:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El músic i escriptor Xavi Sarrià, membre del grup Obrint Pas, enceta aquest dissabte el programa d’activitats que l’associació Muntis ha preparat amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ontinyent en defensa i promoció de l’escola valenciana ‘entesa com a escola arrelada al país’. La programació, amb el títol genèric de ‘L’escola valenciana, la nostra escola, s’allargarà durant tot el darrer trimestre d’aquest 2014, i es clourà amb un concert especial d’Andreu Valor el 12 de desembre.

El cantant dels Obrint Pas partiparà en el primer dels actes organitzats. Serà dissabte 27 a les 19.00 a Ca la Mera, on hi parlarà sobre la relació de l’ensenyament en valencià amb el gran moment que viu la música cantada en la nostra llengua tot i la inexistència de promoció oficial. Xavi Sarrià és autor d’una tesina sobre aquesta qüestió, i també pot parlar-ne en primera persona com a músic i com a alumne de l’escola en valencià.

El programa inclou la presentació del disc ‘Wegener’, un treball conjunt d’Hugo Mas i d’Arthur Caravan, en un concert a la sala multiusos d’Ontinyent, divendres 3 d’octubre a les 23.00. Les entrades seran a vuit euros en taquilla i sis les anticipades (ja disponibles a les oficines i la web de Caixa Ontinyent). També a partir del dia 1 d’octubre es podrà visitar a la Casa de Cultura-Palau dels Barons de Santa Bàrbara l’exposició ‘Ensenyar valencià en temps difícils. Carles Salvador i Enric Matalí’, amb la col·laboració de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià. Aquesta entitat col·labora també amb una segona exposició que s’instal·larà posteriorment dedicada a Enric Valor.

En aquesta àmplia programació hi té també cabuda la Universitat de València, en col·laboració amb la qual es farà dijous 18 d’octubre al campus d’Ontinyent una xarrada a càrrec del director de l’Escola la Gavina, Albert Dasí, qui explicarà l’experiències de les escoles cooperatives al País Valencià. La participació de la Universitat de València tindrà continuïtat amb una altra xarrada, en aquest cas del professor del departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, i amb un acte en homenatge al col·lectiu Balarma, el grup de mestres que va impulsat i iniciar l’ensenyament en valencià a Ontinyent.

D’aquestes dues activitats està encara per concretar-ne la data, com la conferència que farà Josep Lluís Albinyana, qui fou el president del Consell pre-autonòmic del País Valencià per a explicar la situació de l’ensenyament en aquell moment i les iniciatives que es mamprengueren per a implantar l’escola en valencià.

El regidor d’Eduació de l’Ajuntament d’Ontinyent, Pepe Pla, i el membre de Muntis, Josep Albinyana, han presentat aquest dilluns el seguit d’actes organitzats en defensa de l’escola del país ‘en un moment en què és víctima d’atacs constants’, segons Albinyana. Per al regidor, el moment actual ‘és oportú per a parlar d’educació i de la nostra cultura’, també aprofitant la proximitat del Nou d’Octubre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any