Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  21.09.2014  06:00

Autor/s: Andreu Barnils i Roger Cassany (Edimburg)

Catalunya des d'Edimburg: 'Si voleu la independència, lluiteu'

Com es veu el procés català des d'Escòcia, una vegada fet el referèndum?

Men?ame
 

Una volta fet el referèndum d'independència a Escòcia, els mitjans internacionals i el món sencer ha girat els ulls cap a Catalunya i la consulta prevista per al 9 de novembre. Però com pot influir el referèndum escocès --i la victòria del no-- en el procés català? Quines lliçons podem aprendre'n? Ho hem demanat a ciutadans d'Edimburg, tant votants del sí com del no.

La majoria coneix el cas català, però se sorprèn del fet que el govern espanyol no autoritzi la consulta. 'Això és terrible', diu la Jude. 'És el dret democràtic de votar; tan senzill com això', diu en Darin. I l'Ambers: 'Vosaltres també hauríeu de poder votar sobre si us voleu separar.' Tot tres, partidaris del no a la independència d'Escòcia.

Tant ells com la resta d'escocesos entrevistats conisderen que, amb independència del resultat, l'èxit democràtic del referèndum escocès hauria de servir d'inspiració per al procés català. 'Si realment voleu la independència, si us ho creieu de cor, lluiteu, no defalliu', diu la Sal, una escocesa que dijous també va votar no.

Cròniques des d'Escòcia:

'He vist coses que no creuríeu'

'No em puc imaginar que algú prohibeixi un referèndum'

'Merkel dirà a Rajoy que no faci el ximple amb Escòcia'

Un dia amb els partidaris del no

Vídeos:

'Els avis escocesos han matat el somni dels fills i els néts'

Els catalans que (també) voten a Escòcia

Els escocesos expliquen per què voten 'sí' o voten 'no', a peu d'urna

Els barris obrers de Glasgow, decisius