El ball del Clavellet

  • Aquesta dansa de nova creació va néixer el 2005 de la mà del coreògraf Joan Manel Miquel

VilaWeb
Redacció
20.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ball del clavellet és una dansa de nova creació. El seu coreògraf, Joan Manel Miquel ens explica que la idea de crear-lo sorgí en escoltar la música de S’Albaida. El ritme musical l’inspirà des d’un primer moment aquesta coreografia de parella, fresca, de marcat regust mediterrani.

La lletra ajudà a Miquel recordar la seva relació amb la que ha estat la seva parella des de sempre. Com més l’escoltava, més revivia moments, sobretot dels primers anys del seu festeig, en plena adolescència, de la seva coneixença en el sí de l’Esbart Manresà. ‘Clavellet’ tenia tot allò que l’evocava amb força aquells moments viscuts entorn a la dansa. La idea de fer-ne una coreografia dedicada a l’Eva prenia cada cop més força i només calia esperar el moment adequat per fer-la realitat.

I aquest moment arribà el mes de gener de 2005. De la mà de la Núria Soler, conductora del programa radiofònic ‘Aires de Catalunya’, l’Agrupació Cultural del Bages li encomanà, com a director de l’Esbart Manresà, una participació en l’acte de celebració dels 50 anys del programa, per al dia 11 d’octubre, coincidint amb la data de la seva primera emissió per les ones de Ràdio Manresa.

La seva proposta fou estrenar una sèrie de coreografies que feia temps guardava al calaix. I començà a treballar l’espectacle ‘Aires’, en el qual s’incloïa la coreografia clavellet. En els propers mesos es dugueren a terme les sessions de treball amb els dansaires, Jordi Gros i Anna Navarro. Un treball a consciència, sense escletxes, sense permetre que cap moment de la coreografia estigués vuit de sentit, ni quedés a mercè de la improvització.

El mes de juny, la Dolors Baró presentà els dibuixos a llapis dels vestits. Pel que fa als colors, els mostrà un segell de correus que reproduïa unes peces d’una exposició de vidre mediterrani, on s’hi barrejaven els blaus i els ocres. L’acord fou unànim. El mes de setembre, després de la pausa d’estiu, es reprengué la feina. A primers d’octubre les darreres proves i, l’11 d’octubre de 2005, ‘Clavellet’ s’estrenà al Teatre Conservatori de Manresa, formant part de l’espectacle Aires.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any