Escòcia vota no a la independència

  • L'opció en favor de la independència guanya a Glasgow, però no pot compensar els mals resultats d'algunes altres regions · L'SNP reconeix la derrota i diu que ara Londres ha de concretar l'oferta de més autonomia

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.09.2014 - 07:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El resultat del referèndum escocès ja és definitiu: ha guanyat el no, amb un 55,30% dels vots, superant el 44,7% dels vots del sí. En nombre de vots, el no n’ha obtingut 1.914.000, i el sí, 1.540.000. Els independentistes han obtingut un bon resultat, comparat amb les expectatives que tenien fa dos mesos, però que deixa un mal regust vistes les expectatives d’aquestes darreres setmanes. El resultat de Glasgow és el més positiu de la campanya del ‘Yes’, però no ha servit per a compensar els mals resultats en unes altres circumscripcions, inclosos alguns feus tradicionals de l’SNP. La participació ha batut rècords, amb un 84,59%.

El primer ministre escocès s’ha afanyat a comparèixer per acceptar el resultat i per demanar a tots els escocesos que també ho facin. Salmond s’ha declarat commogut per l’alta participació i ha recordat i ha remarcat la por amb què va reaccionar l’unionisme i Westminister quan en la recta final de la campanya va aparèixer la primera enquesta que atorgava la victòria al sí. ‘Salmond: ‘Els partits unionistes al final de la campanya han firmat que volien tornar més competències a Escòcia, i Escòcia espera que això es compleixi ben aviat. I s’ha promès la reinterpretació de la llei d’Escòcia el mes de març vinent. I tots els escocesos voldran que aquest calendari es compleixi”, ha dit Salmond.

El dirigent de la campanya del Better Together, Alistair Darling, ha comparegut tot seguit per dir que els compromisos adoptats per transferir més competències a Escòcia s’havien de fer realitat. I ha afegit que la campanya ha causat divisions profundes entre els escocesos i que ara calia lideratge per fer possible que ‘aquest país romangui unit’.

Cameron: ‘Sóc un demòcrata, i hem escoltat la veu dels escocesos’

El primer ministre britànic, David Cameron, ha comparegut després de la victòria del no a Escòcia per felicitar-se pel resultat del procés que ha culminat amb el referèndum sobre la independència, i ha remarcat l’alta participació i la qualitat democràtica que ha tingut. Cameron ha recordat què ha fet que s’arribés a la votació d’ahir: ‘L’SNP va ser elegit a Escòcia el 2011, i va prometre un referèndum sobre la independència, i no podíem blocar aquesta decisió. Ho havíem d’entomar. Sóc un defensor del Regen Unit, però sóc un demòcrata. I per això pensàvem que s’havia de respectar la majoria del parlament escocès, i s’havia de plantejar una resposta clara: sí o no. I ara s’ha tancat ja el debat per a la pròxima generació.’

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any