Els electors escocesos expliquen les raons del seu vot al referèndum

  • Reportatge en vídeo a peu d'urna · Augmenta l'afluència de votants a les urnes d'Escòcia

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.09.2014 - 21:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els escocesos voten sobre la independència del seu país. Des de les vuit del matí, hora nostra, els partidaris de la independència i els de mantenir la unió amb Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord dins el Regne Unit desfilen pels col·legis electorals. La jornada del referèndum d’independència arriba amb una incertesa total sobre el resultat. La campanya continua avui fins al tancament de les meses de votació, a les deu del vespre. I fins a la matinada no se sabrà el resultat definitiu. 

Les últimes enquestes han dibuixat un empat tècnic que afegeix encara més emoció a la diada. En tindran la clau, com és lògic, els indecisos, que segons els estudis d’opinió oscil·len entre un 6% i un 15%.

D’ençà que es va anunciar el referèndum, les enquestes s’han decantat majoritàriament cap al no. Amb tot, hi ha hagut una clara tendència a escurçar-se la distància entre els partidaris del no i els del sí, fins al punt que aquestes últimes setmanes ja hi havia sondatges que pronosticaven que guanyaria el sí.

Després de tres-cents set anys de la signatura de l’Acta d’Unió entre Anglaterra i Escòcia, els escocesos tenen l’oportunitat de passar per les urnes a dir si volen mantenir-se al Regne Unit o separar-se’n. I més de quatre milions (el 97% de la població adulta) s’han registrat per a poder votar al referèndum. També hi ha hagut més gent que mai que s’ha registrat per votar per correu, 789.024 habitants. Per això el recompte pot durar tantes hores.

La pregunta i les conseqüències

Els votants han de respondre amb un sí o un no la pregunta següent: ‘Escòcia hauria d’ésser un país independent?’ Si guanya el sí, hauria de començar un procés de negociació entre els governs escocès i britànic. El primer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, ja ha dit que voldria declarar el dia de la independència el març del 2016. El maig següent hi hauria les primeres eleccions al parlament escocès independent.

Aquestes últimes hores el debat polític del referèndum ha arribat a Catalunya i a Espanya. Alex Salmond i el govern espanyol se les han tingudes pel reconeixement de la independència escocesa i l’acceptació com a estat membre de la Unió Europa. Rajoy va dir ahir que ‘seria difícil’ que l’estat espanyol admetés la possibilitat d’adhesió d’una Escòcia independent. La resposta de Salmond no va tardar a arribar: ‘Si és un procés consentit i democràtic, Espanya no hi tindrà res a dir.’

 

Cròniques des d’Escòcia:

Els barris obrers de Glasgow, decisius

‘No em puc imaginar que algú prohibeixi un referèndum’

‘Merkel dirà a Rajoy que no faci el ximple amb Escòcia’

Més informació:

Quan se sabrà el resultat del referèndum dEscòcia?

Xavier Solano: ‘Escòcia ja ha guanyat’

Les preguntes clau del referèndum d’Escòcia

Editorial de Vicent Partal: Espanya negocia amb Escòcia: una gran notícia

Cameron, Miliband i Clegg signen un compromís de més autogovern a la portada d’un diari escocès

Els vídeos més divertits i compartits de la campanya del sí a Escòcia

Els col·legis d’Escòcia s’omplen per decidir sobre la independència from VilaWeb on Vimeo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any