La recuperació dels Cinemes Texas, el nou desafiament de Ventura Pons

  • Les quatre sales del cinema projectaran reestrenes en versió original subtitulada en català per tres euros

VilaWeb
Jordi Carreño i Núria Ventura
17.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El director de cinema Ventura Pons encara l’envit de recuperar els Cinemes Texas, les sales mítiques del barri de Gràcia de Barcelona. Ho encara amb un enfocament diferent: s’hi projectaran reestrenes en versió original subtitulades en català i subtitulades en anglès si són films catalans. El preu és un dels atractius: les entrades habituals es vendran a tres euros, amb possibilitat de descomptes entre dilluns i dijous a més grans de 65 anys i més joves de 18. Així mateix, se’n podran beneficiar els membres d’associacions ciutadanes amb les quals van establint vincles, com ara les de Gràcia, Òmnium Cultural, Ateneu Barcelonès o l’Acadèmia del Cinema Català. Ventura Pons assegura que l’objectiu no és fer diners, sinó ‘portar la gent al cinema’.


La recuperació dels cinemes Texas, el nou repte… por vilawebtv

‘En lloc de deixar les pel·lícules emmagatzemades, aquí els donem una altra oportunitat.’ Ventura Pons destaca la qualitat de la programació que oferiran els nous cinemes, que són situats al carrer de Bailèn 205 de Barcelona, on fins l’estiu del 2013 hi havia els Lauren Gràcia. ‘La programació serà bona i actual’, diu. El projecte no vol fer la competència a cap cadena exhibidora i s’hi prestarà una atenció especial al cinema produït a Catalunya.

Normalitzar el català al cinema és un altre dels objectius dels nous Texas. Tots els films es projectaran en versió original i amb subtítols en català. ‘Creiem que hi ha un sector de públic que és orfe de subtítols en català’, diu. Fins ara tot s’ha fet amb inversió privada, però com que molts títols actuals no són subtitulats al català, la direcció general de Política Lingüística del Departament de Cultura ha ofert la col·laboració per a reduir aquesta mancança.

Ensenyar la màgia del cinema als infants

Els nens també hi tindran un espai, al nou Texas. Els caps de setmana s’hi programaran matinals infantils, amb films doblats al català. No seran tan sols de dibuixos animats, sinó també films que serveixin als pares per a ensenyar als fills que ‘la màgia del cinema és a les sales’. ‘Per als nens projectarem “Cinema Paradiso”, per exemple. Hi trobaran més coses que no al mòbil o a les tauletes, títols atractius que els formin.’

Renovació

Els Cinemes Texas tenen quatre sales i un total de cinc-centes quaranta localitats. S’hi ha reduït l’aforament per afavorir el confort dels espectadors. Les pantalles, les butaques, les moquetes i el vestíbul són nous. També s’han equipat les sales amb projecció digital. Cada sala és dedicada a un cineasta: Néstor Almendros, Bigas Luna, Rovira Beleta i José Luis Guarner.

Darrere la recuperació del cinema hi ha l’empresa Raig d’Idees i Propostes Visuals, que n’és l’accionista majoritari (80%) i neix a partir de l’experiència cinematogràfica de la productora Els Films de la Rambla, fundada l’any 1985 per Ventura Pons. El director, guionista i productor, que fa quaranta-nou anys que treballa en el món de l’espectacle, destaca la feina de l’equip amb què ha comptat per a acomplir el projecte. N’és un dels membres Ricard Almazán, que ha estat gairebé vint-i-cinc anys el responsable de programació dels cinemes Verdi.

Un barri il·lusionat

Sobre la rebuda que ha tingut el cinema entre els veïns del barri, Pons diu que, tot i encara no l’han vist, els fa molta il·lusió que Gracia recuperi el Texas. ‘La gent del barri està contenta perquè aquests cinemes no s’han convertit en un supermercat.’

Avui es farà la inauguració amb la projecció, entre més, de ‘La teta y la luna’ de Bigas Luna. I demà s’obriran les portes al públic amb ’12 anys d’esclavitud’, ‘L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra’, ‘Surt el sol a Edimburg’ i ‘Any de Gràcia’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any