Cameron, Miliband i Clegg signen un compromís de més autogovern a la portada d’un diari escocès

  • Els independentistes consideren l'oferta un 'menyspreu' i critiquen que es faci a 48 hores del referèndum

VilaWeb
VilaWeb
ACN
16.09.2014 - 13:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els tres líders dels principals partits britànics, el conservador David Cameron, el laborista Ed Miliband i el liberal demòcrata Nick Clegg, han firmat aquest dimarts un compromís per donar més autogovern a Escòcia si vota ‘no’ a la independència. ‘El jurament’ és avui la portada del diari escocès ‘Daily Record’, que inclou la fotografia dels tres líders, amb les seves firmes i el text del compromís. Els independentistes han descrit l’oferta com un ‘menyspreu’ als escocesos. ‘Si hi havia la intenció seriosa de donar més poders al parlament escocès, perquè no s’ha fet abans, i no ara, a només uns dies del referèndum?’, ha lamentat la viceprimera ministra escocesa, Nicola Sturgeon.

Els tres grans partits britànics prometen en el text publicat al ‘Daily Record’ transferir més poders a Escòcia, iniciant el procés ja l’endemà de la consulta. ‘Hem acordat que el parlament escocès és permanent i que es transferiran més poders d’acord amb un calendari acordat i anunciat pels tres partits, començant el 19 de setembre’, assegura el text de Cameron, Miliband i Clegg.

‘Podem afirmar categòricament que l’última paraula sobre quant es gasta en el sistema nacional de salut (NHS) serà del parlament escocès’, afegeixen els tres líders, en un intent d’apaivagar els ànims davant les crítiques dels independentistes, que consideren que l’NHS està en risc de privatització sota el mandat de Londres.

‘Honorarem aquests principis i valors no només abans del referèndum, sinó després’, reiteren els líders britànics. ‘La gent vol un canvi. Un vot pel ‘no’ oferirà un canvi ràpid, de forma segura i millor que la separació’, remarquen.

Crítiques dels independentistes

L’oferta dels tres partits, però, ha estat ràpidament criticada pels independentistes, que consideren que arriba massa tard i no és gens concreta. La viceprimera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha acusat els tres líders britànics de tractar els escocesos amb ‘menyspreu’. ‘Si hi havia la intenció seriosa de donar més poders al parlament escocès, perquè no s’ha fet abans, i no ara, a només uns dies del referèndum?’, ha lamentat.

‘Diputats conservadors, inclòs Christopher Chope, ja han dit que bloquejaran la transferència de més poders. Si votem ‘no’, no hi ha cap mena de garantia’, ha remarcat la número dos d’Alex Salmond. Sturgeon ha assegurat, a més, que el compromís de Cameron, Clegg i Miliband no diu ‘específicament i explícitament de quins poders extra parlen’. ‘No estan d’acord ni entre ells’ sobre això, ha avisat la viceprimera ministra escocesa.

‘Si votem ‘no’, donem el poder per decidir el futur del nostre país a Westminster’, ha afegit Sturgeon, remarcant que la gent a Escòcia ”s’ha adonat’ que la independència és ‘l’única manera’ de garantir que tenen els poders per decidir sobre l’estat del benestar o la despesa pública.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any