Una Escòcia independent, una Anglaterra fora de la UE?

  • Un vot pel sí dels escocesos podria millorar el resultat electoral del partit conservador i l'UKIP a Westminster i allunyar Londres de la Unió Europea

VilaWeb
Laura Pous (ACN)
15.09.2014 - 08:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan el cap de l’UKIP, el partit euroescèptic i racista britànic que advoca per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i una reducció dràstica de la immigració, va anunciar que faria campanya a Escòcia en favor del no, a Yes Scotland es van fregar les mans. A Escòcia, el guanyador de les eleccions europees a escala britànica, Nigel Farage, és molt impopular. Un 23% dels escocesos admet que fent campanya pel no els fa més propensos a votar sí al referèndum. Farage va defensar a Glasgow la unió entre Escòcia i Anglaterra, però els experts adverteixen que si es trenca el Regne Unit, l’UKIP podria guanyar influència a Westminster.

Els unionistes escocesos, encapçalats pel partit laborista, van advertir Farage que es mantingués al marge de la campanya del referèndum per a evitar d’encendre l’ànim. L’acte de Farage a Glasgow, amb tot, a pocs dies de la consulta, va tirar endavant sota protecció policíaca i amb mig centenar de manifestants a la porta.

Els manifestants, tant del sí com del no, cridaven consignes contra Farage i el seu partit. Entre els cartells es podien llegir missatges com ‘Escòcia diu que els immigrants són benvinguts, i els racistes de l’UKIP no!’ Farage va dir al seu públic, tots membres del partit i periodistes, que la independència d’Escòcia era una farsa.

‘Aquest referèndum no és sobre la independència. És sobre la separació d’Anglaterra, i la signatura d’un nou tractat per esdevenir una província d’un nou superestat europeu’, va dir Farage, favorable a treure el Regne Unit de la UE. L’argument, pel cap de l’UKIP, és visceralment oposat als de la campanya del no. Mentre els grans partits britànics adverteixen els independentistes escocesos que podrien quedar fora de la UE, Farage els critica perquè el seu projecte és, precisament, europeista.

La intervenció de Farage a la campanya escocesa, amb tot, és una mostra de la creixent influència d’aquest partit euroescèptic, que a les darreres eleccions europees va aconseguir vint-i-quatre eurodiputats (tot i que només un provinent d’Escòcia). Si Escòcia vota en favor de la independència, aquest partit euròfob podria augmentar la influència a Westminster, segons els experts, i allunyar Londres encara més de la Unió Europea.

Una Anglaterra més conservadora i anti-UE

‘Si Escòcia deixa el Regne Unit, el Regne Unit serà un lloc molt diferent i això tindrà un impacte profund en com interactua amb la UE’, assegura el director del ‘think tank’ European Policy Centre (EPC), Fabian Zuleeg. L’argument és que la pèrdua dels escons escocesos, cinquanta-nou en total, impulsaria el partit conservador de David Cameron per la pèrdua de poder dels laboristes, i dispararia el suport per la formació euroescèptica UKIP, que de fet ja guanya terreny als laboristes i ‘tories’. Aquest estiu, el diputat conservador Douglas Carswell va anunciar la seva adhesió a la formació de Farage i va forçar la convocatòria d’una elecció parcial a la seva circumscripció de Clacton que podria convertir-se, el 9 d’octubre, en la primera en mans del partit.

‘Un sí tindria grans repercussions polítiques a Westminster’, assegura l’expert de la Universitat de Nottingham i coautor del llibre ‘Revolt on the Right. Explaining Suport for the Radical Right in Britain’ (Revolta a la dreta. Explicant el suport de la dreta radical a Gran Bretanya), Matthew Goodwin: ‘A curt termini, aixecaria dubtes sobre la situació de David Cameron i la mecànica de les eleccions del 2015.’ Tot i que el primer ministre britànic ha advertit que no pensa dimitir si guanya l’opció independentista, s’hi podria veure forçat pels esdeveniments, i especialment per la pressió del seu propi partit, on figures carismàtiques com el batlle de Londres, Boris Johnson, ja han mostrat la intenció de presentar-se com a diputat als comicis vinents, previstos per al maig de l’any vinent.

Per Goodwin, a llarg termini la independència d’Escòcia ‘probablement alimentaria un augment del nacionalisme anglès, i per tant impulsaria l’UKIP’. De fet, durant la campanya ja han sortit veus reclamant un autogovern propi per a Anglaterra, que no disposa d’un parlament com Escòcia, Gal·les i el nord d’Irlanda. A més, ‘la pèrdua dels escons a Escòcia també podria perjudicar les aspiracions del partit laborista a Westminster’ i dificultar al partit d’Ed Miliband l’assalt al 10 de Downing Street. La nova Cambra dels Comuns, llavors, podria ésser més conservadora que mai.

De fet, el mateix primer ministre britànic, David Cameron, va admetre que sense Escòcia el seu partit podria sortir-hi guanyant electoralment. A les últimes generals, la seva formació només va obtenir 1 dels 59 escons en joc a Escòcia. Els independentistes escocesos bromegen, sovint, que el zoo d’Edimburg té més pandes que els ‘tories’ diputats escocesos. Però Cameron va advertir que no pensa deixar perdre Escòcia: ‘Estimo més el meu país que no el meu partit.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any