Setmana decisiva al parlament

  • La intervenció del president Mas obre aquesta tarda el debat de política general · Divendres s'aprovarà la llei de consultes

VilaWeb
Redacció
15.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si la setmana passada fou la més decisiva de la mobilització ciutadana en favor de la consulta del 9 de novembre i de la independència, aquesta setmana és clau en l’àmbit institucional. Aquesta tarda mateix, una intervenció del president Artur Mas al Parlament de Catalunya obre el debat de la política general, que durarà fins demà passat. Mas hi exposarà com pensa encarar el govern el mes i mig decisiu que ens separa del 9-N i també les línies d’actuació en qüestions com ara la reactivació econòmica, la millora del benestar, la lluita contra la corrupció i per la transparència, etc. Demà parlaran els líders parlamentaris de cada partit. Dimecres es farà el debat i la votació de les propostes de resolució. Finalment, divendres, just l’endemà del referèndum d’independència d’Escòcia, s’aprovarà la llei de consultes.

El debat de política general marca cada any l’inici de les sessions plenàries del curs parlamentari. Aquest serà el quart del president Mas i el segon d’aquesta legislatura. Des del restabliment del parlament, el 1980, la cambra n’ha fets vint-i-nou.

L’ordre del debat

Començarà a dos quarts de cinc d’horabaixa amb la intervenció de Mas, sense límit de temps. A continuació, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, suspendrà la sessió, que es reprendrà demà a les nou del matí. En les dues sessions de demà, matí i tarda, intervindran tots els grups parlamentaris, seguint un ordre decreixent de representació, per bé que acabarà CiU.

Parlaran, per aquest ordre, Oriol Junqueras (ERC), Miquel Iceta (PSC), que farà la primera intervenció com a president de grup en un debat de política general, Alícia Sánchez-Camacho (PP), Joan Herrera (ICV-EUiA), Albert Rivera (Ciutadans), David Fernàndez (CUP) i Jordi Turull (CiU). En el debat de l’any passat, al matí van intervenir ERC, el PSC i el PP, i a la tarda, ICV-EUiA, Ciutadans, la CUP i CiU. 

Cada grup tindrà un torn inicial de trenta minuts. Després, el president podrà respondre’ls sense límit de temps, cosa que obrirà un nou torn de deu minuts per a cada grup. Aleshores, el president hi podrà tornar a intervenir, novament sense limitació. Si és el cas, obrirà el darrer torn per als grups, aquesta vegada de cinc minuts.

Debat i votació de resolucions

El ple es reprendrà dimecres cap a les cinc de la tarda, amb el debat i la votació de les propostes de resolució, que poden incloure elements d’impuls de l’acció del govern i també crítiques a l’actuació governamental. S’aproven per majoria simple i els grups en poden presentar un màxim de vint, que s’han de votar senceres, sense possibilitat de demanar votacions parcials.

Els grups podran presentar les propostes de resolució demà, acabades les intervencions i fins a les nou del vespre. Després, la mesa les haurà d’admetre a tràmit i comunicar-les als grups. Dimecres, de les nou del matí a les dotze del migdia, els grups podran presentar les esmenes transaccionals, que la mesa haurà d’admetre a tràmit en una nova reunió, a un quart d’una del migdia.

Ple extraordinari d’aprovació de la llei de consultes

La presidenta del parlament, Núria de Gispert, ha convocat dimecres a migdia la mesa i la junta de portaveus amb l’objectiu d’acordar la convocatòria d’un ple extraordinari divendres per debatre i aprovar la llei de consultes. CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP van registrar dimarts passat la petició de fer aquesta reunió amb l’objectiu que la llei de consultes es pogués aprovar coincidint amb la setmana del debat de política general. Així doncs, la mesa i, més endavant, la junta de portaveus es reuniran per tramitar aquesta petició, a més d’estudiar l’admissió a tràmit de les noves esmenes presentades pel PSC i la CUP a la llei de consultes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any