El fanal- col·lectiu ecologista del Moianès en contra de la propera construcció d’una planta de tractament de purins al Bages.

VilaWeb
Redacció
30.10.2001 - 19:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fanal- col·lectiu ecologista del Moianès va fer una visita a una planta de tractament de purins a Juneda per assessorar-se sobre el funcionament i impacte ambiental d’aquests tipus de plantes i per poder així veure com serà la planta de tractament de purins que volen contruir a Palà de Torrella, al Bages. El funcionament de la planta consisteix en assecar purins animals, la qual cosa, segons membres del Fanal, no és massa lògica tenint en compte que el 95% del purí és aigua. Seria, doncs, molt més pràctic separar el 5% de sòlid que no pas a la inversa. Per poder aconseguir aquesta evaporació es necessita calor i l’aconsegueixen mitjançant una central tèrmica de cogeneració de gas natural la qual, per una banda, ven l’energia elèctrica i, per l’altra deixa que la planta de tractament de purins utilitzi el calor desprès per evaporar el líquid del purí. Aquesta cogeneració d’energia elèctrica, però, rep una subvenció -finançada entre tots els ciutadans- i així el cost del tractament de purí pot ser molt baix i “competir deslleialment amb altres sistemes de tractament del purí ambientalment més correctes”. A la planta de Juneda gaudeixen d’aquesta subvenció i això els permet que el cost del tractament del purí sigui de 1800 ptes/m3 mentre que a la planta que es vol construir al Bages, sense subvenció, costarà 4000 ptes/m3. És per tot això que El Fanal-col·lectiu Ecologista del Moianès es posiciona en contra d’aquest tipus de plantes i denuncia que



  • No creuen que sigui ambientalment correcte que el purí es tracti mitjançant l’assecament utilitzant com a font d’energia un combustible fòssil com el gas natural.


  • No els sembla correcte que les plantes de tractament de purins cobrin una subvenció.
  • Les despeses de tramport que generen aquest tipus de plantes són molt grans i podrien ser prescindibles.


  • El purí és una excusa per poder instal·lar una planta de generació d’electricitat que sigui rendible econòmicament, gràcies a la subvenció.


  • La conclusió que van treure de la visita és que “tots els ciutadans estem pagant per un malbaratament d’un recurs natural i una mala gestió econòmica per primar un sistema de producció elèctrica deficitari”. I és per això que demanen:



  • No s’han de donar més permisos per a la construcció de noves granges ja que si les granges actuals no absorveixen els purins que generen és perquè no s’ha calculat bé la quantitat de terra requerida per absorvir el purí.


  • Cal dedicar esforços humans i econòmics per controlar que les aplicacions dels purins als conreus siguin realitzades en les dosis necessàries per tal d’impedir que els nitrats contaminin les aigües subterrànies.


  • Cal que les plantes de tractament de purins que es construeixin en el futur siguin ambientalment correctes i properes als generadors i que el cost del tractament del purí l’assumeixi qui el genera.


  • Recomanem

    La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

    Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

    Fer-me'n subscriptor
    des de 75€ l'any