El Fossar de les Moreres, allà on l’independentisme es refugiava

  • Artur Mas serà el primer president de fer-hi un acte institucional

VilaWeb
Andreu Barnils
10.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui al vespre el president Artur Mas es convertirà en el primer president de la Generalitat de Catalunya que farà un acte institucional de la Diada al Fossar de les Moreres. L’historiador Joan B. Culla, que ha visitat el fossar cada diada des del 1977, diu: ‘No hi he vist cap president, i no recordo haver llegit enlloc que ni Companys ni Macià hi anessin. Home, potser Macià com a militant, però no pas com a president.’ El Fossar de les Moreres haurà passat de ser un espai propi de l’esquerra independentista extraparlamentària a un espai de mica en mica institucional.

Al Fossar de les Moreres és on hi ha enterrats molts dels catalans morts durant el setge de 1714. A principi de segle XX, grups nacionalistes s’hi congregaven per recordar-ho. Amb l’arribada del franquisme aquests actes foren prohibits. En aquesta notícia del diari Avui de l’any 1977 es fa una crida a tornar-s’hi a manifestar. Aquesta és la imatge de l’acte d’aquell any que va aparèixer a La Vanguardia. I aquesta és de l’any següent, l’any 1978. En aquesta pàgina de Facebook hi ha un bon recull de fotografies dels actes independentistes des de principi de segle XX fins ara. 

Durant els anys vuitanta i noranta el Fossar de les Moreres es va anar convertint en el refugi dels independentistes. Sense tenir gairebé presència al parlament, aquí és on el moviment feia els discursos, que també comptava amb una forta presència de militants valencians, perquè el 1714 van morir-hi batallons del sud del país.

Però la celebració va anar guanyant volum i hi van sorgir tensions. Albert Salamé, militant independentista, recorda les batusses entre escissions de l’MDT al bell mig del fossar. Jordi Padró, del Centre de Documentació de l’Esquerra Independentista, ens passa aquest vídeo dels actes al fossar de l’any 1985. I també als anys noranta alguns independentistes xiulaven cada vegada que ERC entrava a la plaça, perquè els consideraven massa tous. Encara l’any 2007 hi havia nervis (vídeo). 

L’independentisme creixia, i l’espai dels actes va anar ampliant-se, com la plaça, remodelada durant una llarg procés. S’hi construïren un pont i algunes cases. A la Viquipèdia es pot consultar clarament aquesta llarga remodelació, projectada ja el 1966. Sigui com sigui, la presència cada vegada més multitudinària de gent va fer que al passeig del Born adjacent també s’hi han fessin actes independentistes, com ara un discurs de Xirinacs, molt recordat.

Tot i que històricament els actes del Fossar de les Moreres eren al matí, fa cinc anys que l’Esquerra Independentista hi organitza la Marxa de Torxes nocturna. I avui, per primera vegada, un president de la Generalitat hi intervindrà en un acte institucional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any