Rajoy diu que té ‘totes les mesures preparades’ per impedir la consulta

  • El president espanyol evita concretar les accions més enllà del recurs al Constitucional

VilaWeb
VilaWeb
ACN
08.09.2014 - 15:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit a l’executiva del PP que el seu govern tenia ‘totes les mesures preparades’ per impedir la consulta en cas que Artur Mas la convoqui. Ha insistit que la seva posició es mantenia invariable i ha destacat com a valor no haver fet cap mena de concessió. Ha reiterat que la consulta no es faria i que el seu govern presentaria un recurs al Tribunal Constitucional, tot i que no ha concretat les mesures que adoptaria més enllà. El ministre Margallo ha confirmat les paraules del president: ‘No seríem govern si això no estigués preparat’, ha dit a la premsa.

Rajoy ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat als membres de la cúpula del PP, que s’han reunit en aquest inici del curs polític marcat per la consulta i pel referèndum a Escòcia. Segons fonts del PP, el president espanyol ha insistit que no es trencarà l’estat de dret ni la unitat d’Espanya.

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha expressat la seva satisfacció pel discurs del president espanyol. Segons que ha explicat, amb aquestes paraules Rajoy ha fet referència al fet que ‘l’estat de dret funciona i que té resposta davant de qualsevol desafiament d’il·legalitat: el compliment de la llei’. Amb tot, Sánchez-Camacho ha recordat que Rajoy no havia avançat cap mesura concreta més enllà del recurs d’inconstitucionalitat davant el ‘frau’ que considera que és la llei de consultes i la convocatòria. ‘No es poden avançar escenaris que no s’han produït, però el PP i el govern garanteixen a tots els espanyols que el futur d’Espanya el decideixen tots els espanyols’, ha dit Camacho. 

El PP veu més factible unes plebiscitàries que la consulta

Fonts del PP han explicat que en aquest moment veuen més factible unes eleccions de caràcter plebiscitari abans que acabi l’any que no pas la consulta. A més, apunten que la unió de tots els partits no independentistes a Catalunya podria produir ‘alguna sorpresa’ a les forces sobiranistes. 

Floriano: ‘Els recursos estan preparats’

El vice-secretari d’Organització del PP, Carlos Floriano, ha insistit que la consulta no es faria perquè el PP defensarà ‘la constitució i la unitat d’Espanya’. ‘Totes les decisions estan adoptades si se segueix en la direcció apuntada pel president de la Generalitat i es fa la consulta.’ En resposta a una pregunta sobre aquestes mesures, Floriano ha dit que feia referència bàsicament a una ‘hipotètica’ aprovació de la llei de consultes o la convocatòria de la consulta. En cas de ser així, ha dit, ‘els recursos estan preparats’.

Lamenta ‘l’equidistància’ del PSC

Floriano també ha criticat l’oposició del PSC a la proposta d’unitat de es forces unionistes que va llançar des de Badalona María Dolores de Cospedal. En aquest marc, ha afirmat que el PSC ha ‘manipulat’ els termes de l’oferta per justificar la seva ‘equidistància’. 



Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any