Galiza com Catalunya, una plataforma gallega de suport al procés català

  • Desenes d'activistes juvenils, músics, intel·lectuals, sindicalistes i partits gallecs signen un manifest en favor de la consulta del 9-N

VilaWeb
Redacció
09.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El referèndum sobre la independència de Catalunya del 9 de novembre ha començat a rebre suport des de Galícia, gràcies a la plataforma Galiza com Catalunya. Es tracta d’una organització de solidaritat amb el procés sobiranista català formada per personalitats culturals, polítiques, esportives i socials que han decidit d’adherir-se a la consulta signant un manifest.

Us oferim, tot seguit, el manifest traduït:

Manifest de solidaritat amb Catalunya

El poble català es troba en una de les cruïlles més importants de la seva història. Tres segles després de la pèrdua de les llibertats nacionals, té la capacitat de transformar el marc polític i legal per vies democràtiques amb l’anunci d’un referèndum programat per al 9 de novembre vinent, que proposa la construcció d’un nou estat.

Els últims anys, uns quants actors i institucions polítiques han negociat amb Espanya formes d’encaix de Catalunya en el marc de l’estat. Han topat amb reiterades negatives i fins i tot amb amenaces repressives i carrerons sense sortida, que han demostrat a la gran majoria de la població catalana que l’única opció era exercir el dret de decidir de manera unilateral. El conflicte és causat pel ràpid creixement de l’independentisme i un veritable moviment de massa, que és impossible de resoldre des de les opcions previstes per la llei i la institucionalitat actualment vigents. Ningú millor que la gent per decidir sobre el seu país.

Som conscients que el camí no serà senzill ni fàcil. El govern de Madrid ja ha anunciat la decisió de prohibir la consulta basant-se en la legislació heretada d’un règim il·legítim, és a dir, la constitució espanyola. Afirmen una vegada i una altra que és impossible de canviar qualsevol part d’aquest marc, però, en realitat, poques persones al món podrien accedir a l’exercici del dret de lliure determinació si abans no s’haguessin desempallegat del marc legal de l’estat que les empresonava. 

Els signants volem transmetre la nostra solidaritat amb el poble català i el nostre suport respecte de les barreres de tota mena (legals, polítiques, mediàtiques, policíaques) que interposa l’estat espanyol. En particular, expressem el nostre suport a la consulta del 9 de novembre i la negativa a prohibir la veu del poble. 

També donem suport al dret de tots els Països Catalans, amb situacions de consciència política diferents, de decidir el seu futur per un sentit bàsic de solidaritat amb tots els pobles del món i del seu dret de lliure determinació; però també som conscients que qualsevol avanç a l’altra banda de la península es traduirà en benefici propi i ajudarà a desenvolupar el moviment per la nostra llibertat. 

A més, la qüestió nacional ha demostrat ésser el veritable taló d’Aquil·les del règim espuri instituït a la transició, de manera que és com el vector principal del col·lapse del sistema en totes les seves dimensions, des de la continuïtat anacrònica de la monarquia a les millors perspectives de l’alliberament social, el qüestionament de la Unió Europea o l’avenç en més drets individuals i col·lectius. Si Espanya finalment es trenca, tot quedarà obert i en joc, començant per les llibertats nacionals de Galícia i el País Basc. 

Els signants també volem animar la important comunitat catalanogallega a participar en la defensa de la consulta i que en surti el vot afirmatiu, per a contribuir a la independència de la seva segona pàtria, amb la confiança que algun dia participaran en l’alliberament de la primera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any