La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El canal d’Urgell, el tresor més preuat de la Plana, fa una colla d’anys que porta a terme els resvestiments. Abans, l’aigua solcava el Pla mitjançant una ampla sèquia cavada a la terra amb els terraplens pertinents que amb massa regularitat donaven disgustos a la pagesia perquè segons com baixava el cabal s’esbotzaven i aquell devessall es perdia inútilment. Reparar els desperfectes costava dies i treballs, quan més necessaris eren els recs.

A més, sempre hi havia filtracions, ja que la conducció era en terra amarada i no tenia aturador.

Un dia d’estiu sense l’aigua de rec es pagava massa car.

Després de cent anys d’administració estatal (les suors, la sang i les altres misèries els va posar el contribuent) l’Estat central va retornar el canal als usuaris per tal que l’administressin.

***

La Plana és excitant, d’un verd intens en primavera que eixampla el cor. La realitat la contrastes més quan els ordis són torrats. El tall del canal marca els cultius: els de secà abans d’arribar-hi i l’abundància a sota el terraplè. És una realitat que fereix, ja que el desnivell és imperceptible, si bé determinant.

***

Potser sí que la Plana abans de l’aigua no era tan esgarrifosa com ens l’han pintada amb la sequera i el poc endolcir de quatre oliveres, els ametllers i el sègol. Ara bé, la verdor de la fertilitat actual certament l’ha transformada. Aquest imponderable jardí que hem pogut farcir amb l’aigua, tan palès des [del Pilar] d’Almenara, era impensable per als nostres besavis. L’esforç d’aquells homes que van intuir el progrés potser no es va veure compensat en vida seva. El padrí sempre ho deia: «Qui ho ha vist i ho veu». I ell ja regava, encara que al començament deuria ser difícil pels salobres i patamolls.

Francesc Pascual, El jardí de la boira, Lleida, Pagès, 1993, p. 39, 78 i 81 (fragment).

Foto: Marta Benavides

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.  

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any