Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  05.09.2014  23:09

Mallorca, rebost de Barcelona

L'escriptor Bartomeu Mestre i Sureda oferirà una conferència a l'Ateneu Barcelonès dins el conjunt d'actes del l'11 de setembre i parlarà de la participació illenca a la Guerra de Successió.

Men?ame
 

Serà el dia 8 de setembre, dilluns, a les 19:30 hores i a la Sala Oriol Bohigas i coincidint amb el tercer centenari de la caiguda de la ciutat, l'escriptor felanitxer ens presentarà una històrica poc divulgada i per tant desconeguda en moltes aspectes: La participació illenca a la Guerra de Successió.

Els artillers mallorquins i eivissencs a la defensa de Barcelona, el paper dels vaixells de Mallorca com a rebost de la ciutat, el desembarcament de Cala Llonga, les vicissituds de la guerra a Menorca, d'una banda, i a Eivissa i Mallorca, com a darrer bastió en capitular el juliol de 1715, els exiliats, la participació de les dones, la resistència, la repressió, els bandejats, les cançons i les gloses que recorden l'endemesa, el posicionament de l'Església, els herois i els botiflers, les lleis d'humiliació, l'espoliació econòmica, la prohibició de la llengua catalana, la subjugació cultural, l'anorreament de les tradicions, la submissió territorial, l'etnocidi de la identitat...

Tot plegat, constitueix un episodi que ens ha estat deliberadament ocultat i manipulat i que va determinar, de manera transcendental, la nostra història als peus d'una acció depredadora de la dinastia borbònica que, en els darrers temps, s'ha intensificat en tots els ordres.