Un cable desconnectat a Tarraco Arena: la història real del robatori de dades de l’ANC

  • Les dades ensenyades avui, les va obtenir a l'assemblea de Tarragona algú que va endollar un sofisticat portàtil a un fil desconnectat

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 5 d’abril l’ANC va fer a Tarragona l’assemblea on va anunciar la V de l’Onze de Setembre, amb milers d’assistents. Saber qui hi podia entrar i qui no, no era tan senzill com sembla. Precisament per a garantir al màxim la seguretat el dispositiu de la trobada no tenia connexió a internet.

Si no hi ha connexió a internet es fa molt difícil que els no autoritzats hi puguin accedir. Un ‘hacker’ sempre pot acabar trobant una manera d’entrar a un aparell que té algun port endollat a la xarxa. Per això les dades importants de l’ANC són sempre en un servidor fortament protegit físicament i desconnectat de la xarxa. I per això cada matí les noves dades que han arribat per internet s’aboquen a aquest servidor i s’esborren de la web.

A Tarragona l’operatiu va funcionar. Com a la seu central de l’ANC, el servidor de dades no era connectat a internet. Però va passar una cosa que no sol passar dins un edifici: que un cable va quedar desconnectat. Quan la majoria dels assistents van entrar dins el recinte quasi totes les portes es van tancar. I els encarregats de controlar l’entrada es van retirar amb els ordinadors que tenien. Però hi va quedar el cablatge, quilòmetres de fil que una empresa havia tirat dins el recinte. I el cas és que, durant una estona, un cable va restar a terra, desconnectat. Visible.

Fou aleshores que algú amb un ordinador proveït d’un programari sofisticat i pensat per a fer allò que volia fer, hi va accedir. I, a través d’aquest cable, va poder trencar la protecció de la xarxa interna i entrar al banc de dades creat específicament per autoritzar l’entrada. No era pas, doncs, el banc de dades general de l’ANC ni contenia dades bancàries de cap mena. Era un banc de dades pensat només per a controlar l’entrada d’aquell dia. Però a qui hi va tenir accés, això tant se li’n donava.

Com s’ha demostrat amb la filtració. Les dades han dormit durant mesos. Fins avui. I per què s’han fet públiques ara? Per raons polítiques. Segurament per mirar d’escampar la por entre la gent que s’apunta a la V de l’Onze de Setembre. Els autors de la filtració han fet servir el nom d’Anonymous i han fet arribar la notícia a un mitjà de Madrid, El Confidencial Digital. A partir d’ací la bola ha anat creixent i també la mobilització de dotzenes de persones fins a esclarir realment què havia passat.

Tot fa pensar que, d’una manera o d’una altra, en aquesta operació hi ha participat l’estat espanyol. Especialment perquè els informàtics consultats destaquen que l’ordinador que es va connectar al cable havia d’estar molt ben preparat per a fer la maniobra que va fer, gens senzilla ni rutinària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any