Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  04.09.2014  09:44

El New York Times destaca l'independentisme pacífic de Catalunya i Escòcia

Contraposant-lo a l'ofensiva russa a Ucraïna

Men?ame
 

A quinze dies del referèndum sobre la independència d'Escòcia, el prestigiós The New York Times publica un editorial en què elogia el caràcter pacífic del procés d'independència escocès i també del català. El text es concentra en el debat a Escòcia, amb els sondatges indicant que el sí és més a prop que mai de la victòria, però també fa una última referència a Catalunya, recordant que hi ha prevista la consulta el 9 de novembre, i que això demostra que el debat independentista es pot proposar amb termes pacífics, contraposant-lo amb 'la campanya armada de Rússia per castigar i desmembrar Ucraïna per haver volgut sortir de l'òrbita del Kremlin'.

La tesi que defensa l'editorial és que s'ha demostrat que el debat sobre la independència es pot fer de manera pacífica i enriquidora: 'El primer ministre nacionalista escocès, Alex Salmond, i l'ex-ministre d'Hisenda i dirigent unionista, Alistair Darling, han declarat que no hi haurà cap terratrèmol guanyi qui guanyi.'

Arran del 'debat apassionat' al Regne Unit sobre la independència d'Escòcia, el New York Times escriu: 'La globalització i la pèrdua de l'imperi han afeblit una identitat britànica compartida, i la Unió Europea ha fet possible a diversos pobles, com l'escocès, el català i el basc, de pensar a anar pel seu compte'.

I afegeix també el cas del Quebec, en què, malgrat la derrota dels independentistes en els referèndums, 'el debat sobre la independència contribueix a la identitat i al relat de la nació'.