L’OTAN acceptaria una Escòcia independent, segons l’ex-ambaixadora britànica a l’Aliança Atlàntica

VilaWeb
ACN
03.09.2014 - 14:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’OTAN acceptaria una Escòcia independent, segons l’ex-ambaixadora britànica a l’Aliança Atlàntica, Mariot Leslie. En una carta publicada aquest dimecres al diari The Scotsman, Leslie diu que votarà sí al referèndum del 18 de setembre i que ‘una Escòcia democràtica, sense armes nuclears i amb una tradició militar i tecnològica encaixaria perfectament al costat d’altres socis de l’OTAN al nord d’Europa’. 

‘No tinc cap dubte que els 28 aliats de l’OTAN veuran en el seu propi interès donar la benvinguda a una Escòcia independent’, afegeix. L’ex-diplomàtica diu que no hi ha cap ‘cua’ per entrar a l’OTAN i que les comparacions amb Ucraïna o Geòrgia estan ‘fora de lloc’.

Cap aliat voldria veure interrompudes les defenses de l’OTAN al Mar del Nord i al nord de l’Altàntic, i menys encara en un moment de tensions amb Rússia’, diu.  Leslie defensa que Escòcia podria entrar per una via ràpida a l’OTAN perquè ‘cada candidatura, i el seu calendari, es consideren de manera separada d’acord amb els seus mèrits’. 

‘Sóc una demòcrata i crec que la geografia, l’economia, la demografia i la política del nostre país són tant diferents que se serviran millor amb el nostre propi govern sobirà’, assegura l’ex-representant de Londres a l’Aliança Atlàntica. 

A més, afegeix que sent ‘afecte pel Regne Unit’ i està ‘orgullosa d’haver estat una diplomàtica britànica durant més de tres dècades’. ‘Òbviament, la relació més propera i més important de defensa i seguretat per una Escòcia independent serien amb el Regne Unit’, destaca. 

L’ex-diplomàtica admet a la carta que, amb la independència, Escòcia haurà de fer front a unes ‘dures negociacions sobre defensa, temes nuclears i de seguretat’. ‘Hi ha molt en joc als dos bàndols’, i afegeix que, tot i això, cap dels dos països hauria d’acabar sent ‘un lloc menys segur’ quan acabessin les discussions.

El Regne Unit té el seu arsenal nuclear, el Trident, al riu Clyde, a Glasgow. El govern independentista d’Alex Salmond ja ha avisat que, en cas de victòria del ‘sí’, exigiran la retirada dels míssils del territori escocès. La campanya pel ‘no’ ha alertat dels riscos per la seguretat i el poc rol internacional que tindria una Escòcia independent. 

Aquest dijous i divendres els líders dels països membres de l’OTAN es reuneixen a Newport, a Gal·les. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any