El bisbe de Solsona defensa el dret de decidir dels catalans i la legalitat de la consulta

  • En el full diocesà assegura que el dret de votar 'és anterior i superior a l'ordenament jurídic vigent'

VilaWeb
ACN
03.09.2014 - 10:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha defensat en la seva última glossa –que es repartirà als parroquians de la diòcesi aquest diumenge– el dret de decidir dels catalans i la legalitat de la consulta. En el seu escrit, Novell assegura que ‘quan s’afirma que Catalunya no té dret a l’autodeterminació i que seria il·legal la consulta, s’està usant la llei per a impedir un dret fonamental que és anterior i superior a l’ordenament jurídic vigent’. Segons ell, ‘malgrat que en els darrers segles són molts els episodis històrics en què s’ha intentat eliminar o limitar la seva identitat nacional, aquest poble no ha deixat mai de defensar-la i, avui més que mai, vol exercir els drets que li corresponen’.

En el seu últim full diocesà, el bisbe de Solsona ha volgut fer públic el seu posicionament envers el dret a decidir dels catalans assegurant que ‘em calia dir una paraula adreçada a tots els fidels de la diòcesi sobre la qüestió clau que tenim plantejada: tenim dret o no a decidir el nostre futur?’. Segons ell, la doctrina catòlica sobre el dret a l’autodeterminació dels pobles i de les nacions és ‘clara’ i cita el papa Joan Pau II que, davant de l’assemblea de la ONU, va afirmar que ‘ningú no esta legitimat a afirmar que una determinada nació no és digna d’existir’.

En l’escrit, Novell assegura que Catalunya ‘compleix els elements que la doctrina social de l’Església indica sobre la realitat de la nació: cultura, llengua i història’. Tot i que el bisbe no es posiciona sobre la direcció del vot, sí que fa una crida als ciutadans a ‘no restar aliens a aquest procés’ i els demana que ‘amb esperit democràtic i pacífic, escolliu amb tranquil·litat de consciència aquella opció davant la consulta que cregueu millor per al bé de Catalunya’. D’altra banda, Novell també ha defensat la llibertat de l’Església ‘respecte a qualsevol posicionament polític, com la legitimitat moral del dret a decidir dels ciutadans de Catalunya’.

Novell és el primer bisbe que es posiciona clarament sobre la consulta del 9-N i assegura que ‘malgrat són molts els episodis històrics en què s’ha intentat eliminar o limitar la seva identitat nacional, aquest poble mai no ha deixat de defensar-la i, avui més que mai, vol exercir els drets que li corresponen’. Segons ell, ‘la constitució de 1978 hauria d’aplicar-se de tal manera que fes possible que les nacions que formen Espanya puguin decidir lliurement el seu futur’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any