Colau: ‘El cas Pujol és un cas de règim, que afecta CiU, PSOE i PP’

  • ICV, Guanyem, Podem i entitats veïnals presenten conjuntament una querella contra Pujol i la seva família

VilaWeb
ACN
02.09.2014 - 15:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ICV, Guanyem Barcelona, Podem, i altres entitats com la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confacv), l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC) i el Procés Constituent han presentat avui al matí una querella contra Jordi Pujol i Soley, Marta Ferrussola, els seus set fills i altres persones properes a la família que suposadament poden ser corresponsables dels delictes que se’ls atribueixen, com Carles Sumarroca o Mercè Gironès. Amb la querella, s’han constituït com acusació popular amb l’objectiu d’arribar ‘fins al final’ per creure que ‘s’ha fet net’ i aconseguir la ‘regeneració democràtica de les institucions’.

Els serveis jurídics de Podem i Guanyem Barcelona han enllestit aquest dilluns a la nit la querella que aquest mateix dimarts, a primera hora, una interposat a l’Audiència Nacional contra Jordi Pujol i Soley, Marta Ferrussola, els seus set fills, Carles Sumarroca Coixet, Carles Sumarroca Claverol, Jordi Sumarroca Claverol, Mercè Gironès i Jordi Puig per presumptes delictes contra la hisenda pública, tràfic d’influències, prevaricació, suborn, omissió del deure de perseguir delictes fiscals, entre altres. Amb aquesta querella, els querellants es personen com a acusació creant un marc unitari amb l’objectiu d’arribar fins al final’ per aconseguir ‘fer net’.

Així ho han explicat aquest matí els principals integrants d’aquest marc unitari, en què per qüestions de temps no s’hi ha afegit la CUP. Ada Colau, portaveu de Guanyem Barcelona, ha definit el cas Pujol com un problema ‘estructural’ i un cas ‘de règim’ que afecta Convergència i Unió, PSOE i PP. Per això, Colau parla de ‘segrest democràci’ i reclama ‘el dret a saber-ho tot’ per tornar a una política basada en la transparència. Per Colau s’han d’exigir les responsabilitats polítiques pertinents i aprofitar la ‘revolució democràtica’ que viu la societat per precisament aconseguir una ‘recuperació democràtica’.

La querella s’ha presentat a l’Audiència espanyola perquè segons l’exfiscal anticorrupció, Carlos Jiménez Villarejo, es parla d’un entramat empresarial més enllà de Catalunya. Villarejo ha estat molt crític amb el que ha qualificat de ‘silenci, passivitat i complicitat’ de les institucions de l’Estat que han omès inspeccions als béns de la família Pujol durant els 30 últims anys. Villarejo també ha dit que era d’una ‘gravetat extraordinària’ a Europa que hi hagi un país governat per ‘un delinqüent’ durant tant de temps. Considera que la querella popular és una nova forma que inicia un ‘sanejament democràtic’ necessari i ha vaticinat una ‘nova etapa’ en què la societat està reaccionant.

Per la seva banda, l’advocat Jaume Asens s’ha mostrat convençut que la querella es podrà admetre a tràmit, i que per tant, tiri endavant fins arribar ‘al final’. Per Asensi és imprescindible veure l’expresident explicar-se davant els tribunals i no només en un monòleg forçat al Parlament. Ha lamentat que la bona predisposició que va demostrar Pujol en la seva confessió s’hagi esvaït i que la voluntat de col·laborar amb la justícia hagi donat lloc a posar obstacles a la investigació. Per Asens, l’entramat d’empreses que hi poden estar relacionades no s’entén sense el suport de Convergència i Unió i per això tampoc considera que es pugui tractar el cas com a personal.

Per part d’ICV, Joan Herrera ha destacat que la Generalitat ‘no compleix’ perquè seria el govern qui s’hauria de personar com a acusació, ja que el cas Pujol ha afectat les institucions del país. Per Herrera, el fet que no es personi com a acusació, és una mostra del ‘funcionament mafiós’ que ha permès silenciar molts casos similars. Per Herrera el ‘marc unitari’ que s’ha trobat és la millor manera de respondre a aquests fets i reclamar la democràcia perquè de moment ‘ens estan prenent la vida’.

La presentació de la querella ha estat iniciativa de Podem, Guanyem Barcelona i s’hi ha sumat ICV, EUiA, Procés Constituent, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confacv), la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC) i altres entitats veïnals. Aquesta se suma a la que ja es va presentar per part del sindicat Manos Limpias i Plataforma per Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any