Els independentistes escocesos són a 3 punts de la victòria en el referèndum

  • Un sondeig per 'The Times' a hores de tancar el registre per votar situa el 'sí' al 47% i el 'no' al 53%, un augment de vuit punts en un mes

VilaWeb
ACN
02.09.2014 - 08:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El suport per la independència d’Escòcia ha crescut 8 punts en només un mes, segons una nova enquesta del diari The Times que el rotatiu publica en l’edició de dimarts. El sondeig situa el ‘sí’ al 47% i el ‘no’ al 53%, una diferència de només 6 punts que contrasta amb el lideratge de 14 que tenien els unionistes a mitjans d’agost, abans del darrer debat cara a cara entre el primer ministre Alex Salmond i el líder de ‘Better Together’ Alistair Darling. L’enquesta es publica dimarts, coincidint amb l’últim dia que tenen els escocesos per registrar-se per votar en el referèndum, que es preveu que tingui una gran participació.

L’enquesta pel diari ‘The Times’, feta per YouGov, indica que els independentistes només necessitarien un impuls de 3 punts per aconseguir la victòria en el referèndum del 18 de setembre, i confirma la tendència a l’alça registrada en les darreres setmanes per ‘Yes Scotland’. De fet, l’enquesta d’aquest dimarts és la més positiva per un vot pel ‘sí’ de totes les realitzades fins ara per YouGov.

A principis d’agost, una enquesta per ‘The Times’ situava el ‘no’ com a guanyador amb un avantatge destacat de 22 punts, amb un 61% dels escocesos donant suport a la permanència dins del Regne Unit i només un 39% a favor de la independència.

El sondeig demostra, segons el líder de la campanya pel ‘sí’, Blair Jenkins, que ‘més i més gent s’adona que un vot pel ‘sí’ a Escòcia és una oportunitat’. Jenkins ha dit que els independentistes seguiran treballant per ‘convèncer més ciutadans, votants del ‘no’ i indecisos’ que necessiten ‘un vot pel sí’.

Des de la campanya ‘Better Together’ han remarcat que el sondeig demostra ‘de nou’ que la victòria és dels unionistes i ha parlat d’una ‘majoria silenciosa’. ‘Necessitem que la majoria silenciosa que dóna suport al ‘no’ actuï. Ja sigui el dia de la votació, tocant portes, fent trucades, parlant amb amics i família, la majoria silenciosa ha de sentir-se segura per parlar’, ha indicat el seu director de campanya, Blair McDougall. ‘Nosaltres parlem per la majoria dels escocesos, però aquesta enquesta confirma que si la gent vol que Escòcia es quedi al Regne Unit, han de votar-ho’, ha afirmat.

Aquest dimarts a la nit tanca el registre per votar en el referèndum d’Escòcia. En les darreres setmanes, les inscripcions al registre s’han disparat, i es preveu que la participació sigui la més alta en una convocatòria electoral en dècades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any