El primer ministre polonès, Donald Tusk, nou president del Consell Europeu

  • L’alta representant de la Política Exterior europea serà la ministra italiana Federica Mogherini

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els caps d’estat i de govern de la UE van elegir ahir, en cimera extraordinària a Brussel·les, el primer ministre polonès Donald Tusk com a nou president del Consell Europeu, en substitució de Herman van Rompuy a partir del novembre. La decisió es va saber una mica abans del previst, quan el president xipriota va preguntar a Van Rompuy si el premier polonès era l’elegit per a succeir-lo: ‘Sí, però guarda el secret’, li va respondre el dirigent belga sense saber que hi havia un micròfon obert.

L’elecció de Tusk és fruit dels equilibris de poder que caracteritzen les decisions de la UE. Els seus màxims dirigents havien de designar el president del Consell Europeu, però també la successora de Catherine Ashton com a alta representant de Política Exterior europea. Per a equilibrar el perfil liberalconservador de Tusk, doncs, s’ha elegit la ministra d’Afers Estrangers italiana Federica Mogherini, amb el suport de l’esquerra i el tàcit d’Angela Merkel, com a substituta d’Ashton.

El juliol passat els socis europeus ja van intentar d’acordar aquests dos càrrecs, però va ésser impossible pel vet dels països e l’Est a Mogherini, a qui consideraven pro russa. Ara les reticències s’han superat gràcies a l’elecció de Tusk com a president del Consell, una cessió a aquesta regió en plena crisi amb Moscou per Ucraïna i també a la cancellera alemanya Angela Merkel, que li donava suport.

De centredreta, Donald Tusk és el primer ministre de Polònia i substituirà Herman Van Rompuy al capdavant del CE. Un dels elements en contra és que el polonès no sap anglès, idioma que ha promès que aprendrà ben aviat. En la seva primera intervenció, ja va mostrar la fermesa amb què s’actuarà en el conflicte d’Ucraïna. De fet, en la cimera s’han debatut noves sancions a Rússia per la seva intervenció militar.

Casualment, una persona que apostava fins ara per seguir un tarannà dialogant amb Rússia i no per la confrontació és la nova representant per als Afers Exteriors i la Política de Seguretat (PESC). Federica Mogherini té quaranta-un any i el seu nomenament és una victòria del primer ministre d’Itàlia Mateo Renzi, després que la seva formació fos la més votada al país a les europees amb un 40% dels vots.

Tant Tusk com Mogherini hauran de deixar el càrrec als governs respectius.

Cimera per l’ocupació a l’octubre

A banda l’elecció dels dos alts càrrecs i de parlar de possibles noves sancions a Rússia pel conflicte a Ucraïna, els màxims dirigents europeus van dedicir de convocar per al 7 d’octubre a Itàlia una cimera per a impulsar l’ocupació i el creixement de l’economia. Ho han anunciat els Vint-i-vuit al Consell Europeu extraordinari que s’ha celebrat aquest dissabte a Brussel·les. L’encontre ha estat impulsat per François Hollande.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any