The Atlantic Council: una veu amb una influència excepcional en la política americana

  • Des de la segona guerra mundial és un dels instituts més prestigiosos dels Estats Units i els dirigents formen part sovint del govern nordamericà

VilaWeb
Redacció
28.08.2014 - 00:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La publicació de diversos informes sobre una possible Catalunya independent ha cridat l’atenció del nostre país sobre The Atlantic Council, una de les institucions de pensament més influents als Estats Units, molt sovint vinculada al govern en els camps diplomàtic i militar.

Aquesta setmana, The Atlantic Council ha publicat un estudi sobre el paper militar que Catalunya i Escòcia podrien tenir en un futur com a estats independents, i a principi d’any en va publicar un altre que es titulava ‘Com els votants catalans poden canviar Europa‘, on aconsellava que la Unió Europea adoptés una política comuna en relació amb Catalunya i el procés d’independència, perquè si no corria el risc viure un gran caos.

Per a entendre la influència de The Atlantic Council, només cal recordar que qui en va ser president fins el 2009, James L. Jones, va dimitir per passar a ser el conseller de Seguretat Nacional del president Obama; que el seu successor, Chuck Hagel, és l’actual secretari de Defensa dels Estats Units; que un dels seus membres destacats, Susan Rice, és l’actual ambaixador dels Estats Units a l’ONU, i que el general Brent Scowcroft, conegut per la campanya de la primera guerra a l’Irac, n’és un dels membres més actius. Els homes i dones del Council controlen, doncs, els dos càrrecs principals de la política de defensa i un dels càrrecs diplomàtics més importants dels Estats Units. 

The Atlantic Council es va crear després de la Segona Guerra Mundial per reforçar la cooperació entre els Estats Units i Europa des del punt de vista intel·lectual. Actualment, té programes a tot el món i ha convertit la seva seu de Washington en un dels centres més importants de debat sobre política exterior. També convoca un premi anual que han rebut líders de tot el món, com ara Jose Manuel Durão Barroso.

Pel que fa als autors dels dos informes sobre la Catalunya independent, ‘The Military Implications of Scottish and Catalonian Secession‘, publicat tot just fa unes quantes hores, és obra de James Hasík, i l’anterior, sobre Catalunya i la Unió Europea, és obra de Paul R. Williams i Roushani Mansoor. Williams, concretament, a més de la feina acadèmica que duu a terme, ha participat com a assessor en negociacions sobre la independència de diversos països.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any