Les milícies pro-russes segresten el Banksy ucraïnès de Donetsk

  • Aquest article forma part de l'acord de col·laboració entre Global Voices i VilaWeb

VilaWeb
Redacció
26.08.2014 - 11:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La sort ha abandonat l’artista ucraïnès que enganxava d’amagat per la ciutat ocupada de Donetsk il·lustracions ridiculitzadores dels separatistes de la República Popular de Donetsk: fa algunes setmanes fou capturat pels rebels i no se n’ha sabut res més.

Al juliol, Serguei Zakharov va començar a fer obres ridiculitzant l’autoproclamada República Popular de Donetsk, amb les primeres figures separatistes vestides de camuflatge i maquillades de pallasso van aparèixer ràpidament pels carrers de la ciutat. Fixades a les tanques i a les parets d’edificis, les seves siluetes grotesques s’han s’han multiplicat, també per les xarxes socials.

L’escriptor i company artista Serguei Mazurkevitx, que Zakharov va convidar a inscriure’s al seu col·lectiu artístic Murzilka (batejat amb el nom del personatge de ficció d’una publicació infantil), va dir que les obres del seu amic eren sovint una reacció als esdeveniments del conflicte de l’est d’Ucraïna.

En Serguei va reaccionar al Boeing abatut: tot seguit va aparèixer el retrat de Strelkov-Guirkine amb pistola, fixat al mur del cinema ‘Komsomolets’ del centre de Donetsk. Aquesta instal·lació va restar enganxada probablement un parell d’hores, com també a internet. Jo mateix he vist moltes persones que se n’han fet un avatar. La seva última obra [abans d’ésser capturat], del 30 de juliol.

Entre les instal·lacions de Zakharov sobre el tema dels rebels, hi ha insurgents anònims vestits de pallasso amb fusells, caps de mort amb rictus burleta amb la bandera de la RPD i més personatges pintorescs. Una de les seves obres més conegudes és el retrat d’un dels comandants rebels, anomenat Motorola, i la seva nova dona, molt més grossa que ell; aquesta obra es va col·locar en una barrera just davant l’oficina del registre matrimonial de la ciutat, i es va convertir en una de les seves imatges virals en línia.

Els rebels, és clar, també van veure les obres i no els van agradar gens. Mazurkevitx indicava que la pàgina d’internet del seu col·lectiu artístic fou atacada i destruïda dues vegades al començament de l’agost, i continua caiguda, malgrat que la pàgina de Facebook és activa. Després, el 6 d’agost al vespre, Zakharov va rebre al seu taller la visita de quatre homes armats i un civil, que se’l van endur a la seu dels Serveis de Seguretat de Donetsk (un dels bastions de la RPD), amb el seu ordinador i alguns croquis, deia el seu veí. Va desaparèixer durant més d’una setmana. Els seus amics deien que ignoraven per què havia estat detingut pels rebels, atès que el seu únic crim era ‘exposar la seva feina als carrers del centre de Donetsk, cosa que com a màxim es podria considerar una contravenció. No hi ha pas motiu per detenir-lo en una presó.’

Els companys de Zakharov s’han unit per a alliberar-lo: un col·lectiu d’artistes russos ha instal·lat una silueta semblant a les de Zakharov en un parc de Sant Petersburg per protestar contra el segrest. El col·lectiu deia que se sentia amb el dret d’expressar-se perquè és el seu govern era qui portava ‘una política agressiva i intervencionista que cap pacifista no pot secundar’.

Els usuaris de Facebook, comentant les fotos de la instal·lació, com Serguei Stortxuk, van escriure que Zakharov i els seus companys eren molt valents per fer públiques les seves obres:

Els Mourzilkas són herois! S’ha de ser valent i tenir un gran talent per caricaturitzar de manera tan creativa els ocupants Rachistes en una ciutat assetjada! Esperem el teu alliberament, amb els dits creuats, perquè tornis sa i estalvi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any