Kirguizistan: imatges que presagien les guerres per l’aigua

  • Aquest article forma part de l'acord de col·laboració entre Global Voices i VilaWeb

VilaWeb
Redacció
28.08.2014 - 11:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui, 780 milions de persones no tenen accés a l’aigua potable. La manca d’aquest estimat recurs a l’Àsia Central posa els seus habitants en dures condicions i en risc sanitari i presagia també el començament de la «guerra de l’aigua» (batusses frontereres per accedir a l’aigua que empitjoren el conflicte ecològic i engreveixen la situació política de cada regió).

Segons l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), d’aquí al 2030 gairebé la meitat de la població mundial viurà en àrees caracteritzades per una «elevada escassesa d’aigua».

L’Àsia Central està dividida en dues zones: la regió muntanyosa on abunda l’aigua i la regió riu avall on predomina la sequedat. Tot i que el Tadjikistan i el Kirguizistan són països muntanyosos, tenen les dues economies més febles de la regió. Sembla que la natura els hagués volgut compensar amb abundància de recursos ecològics per falta de riquesa material. Tot i això, l’equilibri dels recursos de l’Àsia Central està lluny de la felicitat. Actualment, alguns legisladors kirguís estan avaluant la idea de tallar l’abastament d’aigua a la part semiàrida de l’Uzbekistan (la nació amb la població i les forces armades més nombroses en la regió) després que l’Uzbekistan tanqués a l’abril el subministrament de gas de la ciutat d’Oix, al sud del Kirguizistan.

Podeu llegir la resta de l’article ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any