La gran bola dels ‘chemtrails’

  • Els deixants de condensació dels avions al cel han suscitat tota mena d'hipòtesis conspiracionistes

VilaWeb
Redacció
26.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ben sovint, el pas d’un avió deixa damunt nostre un rastre blanc rere seu. És l’anomenat ‘contrail‘, la contracció en anglès de ‘deixant de condensació’. Però per alguna gent, més que traces de vapor, aquests línies al cel són rastres de productes químics llançats pels EUA. Aquesta teoria va sorgir fa anys i s’ha difós per tot el món, on hi ha grups que denuncien periòdicament el suposat llançament deliberat de productes químics per algunes agències governamentals i militars per a modificar el clima i manipular la població des de l’aire.

Tot i que l’únic fet que s’ha pogut demostrar clarament és que els deixants dels avions es deuen al contacte de l’aire càlid i humit que surt de les turbines amb l’aire més fred i sec de l’atmosfera, la denúncia dels anomenats ‘chemtrails‘ (contracció de ‘deixants químics’, en anglès) ha passat de ser una cosa minoritària i excèntrica a convertir-se en una gran bola gràcies a webs i fòrums amb vídeos i fotos, pàgines de Facebook i, fins i tot, apps específiques, que portals com Contrail Science miren de desinflar amb contraarguments científics.

La teoria confabuladora dels ‘chemtrails’, com explica aquest bloc de Le Monde, va créixer amb força als EUA el 1996 arran de la publicació d’un estudi titulat ‘Weather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025‘ (‘El clima com a multiplicador de força: posseir el temps el 2025’), escrit per un grup de militars  per encàrrec de la Força Aèria. Els autors hi especulaven amb la possibilitat que al 2025 l’aviació nord-americana pogués controlar fenòmens meteorològics com la pluja, la boira i les tempestes amb l’objectiu de consolidar la seva supremacia militar i aèria. Des d’aleshores, i principalment en aquell país, han aparegut tota mena d’hipòtesis lligades amb un suposat complot del govern i els militars nord-americans per a escampar, des del cel, composts nocius per al medi i també la salut, i que podrien tenir relació, creuen, amb malalties respiratòries i, fins i tot, l’Alzheimer i el Parkinson.

Segons els difusors d’aquestes idees conspiradores, que van agafar una nova embranzida amb el documental ‘Why in the world are they spraying?‘ (vídeo i contraarguments), de Michaël Murphy, els ‘deixants químics’ tindrien per objectiu tres grans controls: el del clima, per a lluitar contra l’escalfament mundial o, contràriament, per a afavorir-lo; el de la demografia, atès que els productes escampats servirien suposadament per a afeblir les defenses immunitàries o alterar la salut de grups humans concrets, i el de l’economia, perquè la ‘pluja química’ permetria de sabotar la collita d’alguns països.

Però, ben lluny de tot això, només se sap del cert que els deixants dels avions són vapors de condensació que es formen depenent de la quantitat d’humitat i la temperatura que hi hagi a l’alta atmosfera. I al cap de poca estona, en contrast amb la infundada creença en els ‘chemtrails’, s’esvaeixen…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any