‘L’endemà del 9-N serà difícil i caldrà treballar molt’

  • Tom Harrington, professor nord-americà, veu amb preocupació l'eufòria excessiva que es respira a Catalunya

VilaWeb
ACN
23.08.2014 - 17:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La UCE ha comptat enguany amb la participació de Tom Harrington. Professor hispanista del Trinity College de Hartford (Connecticut, EUA) i bon coneixedor del procés sobiranista, veu amb preocupació l’excés d’eufòria que es respira a Catalunya. ‘Aixecar massa expectatives d’èxit és un error perquè aquest procés serà molt llarg’, assegura. Harrington, assegura que el que han de fer els catalans és ‘restringir la rauxa’ i preparar-se per treballar molt l’endemà del 9N. ‘Ningú no sap que passarà, el que es segur és que el procés serà llarg i que cal que el ritme actual es mantingui’, ha subratllat.

 veu amb preocupació l’eufòria excessiva que es respira a Catalunya.


Harrington va fer la seva tesi doctoral sobre Prat de la Riba i tenia la UCE ‘com un lloc mític’. Harrington és, tot i la distància física i cultural, un profund coneixedor del procés sobiranista.

Harrington explica que, com tantes persones lligades d’una manera o altre a la realitat catalana, va apostar en un primer moment per una solució federal que millorés l’encaix de Catalunya a l’estat espanyol, però que amb el temps, en veure impossible aquesta solució, s’ha tornat “un independentista sense capacitat de vot’.


Harrington també posa en dubte que la línia que s’està seguint per internacionalitzar el conflicte sigui la correcta. ‘Vosaltres, els catalans, no sabeu lo insignificants que sou als Estats Units”, subratlla. Ho justifica pel fet que els grans imperis exclouen tot allò que no faci referència a la seva pàtria i “així és molt difícil que es doni atenció al fet català’. Aquí, afegeix que ‘els catalans perdeu molt temps miran si el New York Times ha publicat dues ratlles sobre Catalunya, quan el que haurieu de fer és dirigir el vostre missatge cap a poders fàctics de nacions menys poderoses però més permeables’.

La seva recomanació passa pel fet que els catalans proposin ‘un discurs més èpic’ i atraient en el sentit cultural i històric. Un repte, afegeix, que requereix un gran treball de màrqueting per fer permeables ‘uns ciutadans cada cop més autistes’ que fan molt complicat fer-se un lloc ‘al mercat internacional de les idees’.

Pel que fa a un hipotètic suport dels Estats Units al procés català, Harrington assegura que és difícil que es produeixi perquè en desconeixen els detalls i perquè, a priori, pensen que pot afectar els seus interessos a Europa. Tot i així, assegura que si el 9N guanyés el sí i Europa donés suport a Catalunya els Estats Units podrien canviar d’opinió si el nou estat ‘no afectés els seus interessos militars, econòmics i comercials’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any