El món de la cultura recorda Vallcorba

  • Per Mascarell, va ser ‘un gran humanista i un dels més grans editors que ha tingut el nostre país’

VilaWeb
ACN
23.08.2014 - 17:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat Jaume Vallcorba, mort amb seixanta-cinc anys, com ‘un gran humanista, un dels més gran editors que ha tingut el nostre país’. Per Mascarell, desapareix ‘un dels gran homes de la cultura’, amb una ‘feina excepcional de fons en el sentit d’entendre que la cultura d’un país és allò que el fonamenta’.

També ha recalcat el nombre d’autors, especialment catalans, de la generació dels 80, que va fer conèixer Vallcorba a través de Quaderns Crema, la seva faceta d’estudiós de la literatura medieval i els clàssics de la literatura que va contribuir a difondre. En fi, ha recordat que en Vallcorba representava ‘el rigor intel·lectual, l’elegància i la feina ben feta’.

Isabel Martí: ‘El país perd la Catalunya europea’

L’editora de la Campana, Isabel Martí, ha comentatat a la ACN que, per ella, la mort de Jaume Vallcorba era la mort del ‘millor amic que tinc en el món dels editors’. Per Martí, Vallcorba ‘era Europa, era recuperar la tradició amb tota la modernitat possible’, i per això, la seva desaparició és la pèrdua de ‘la Catalunya europea’. A més, ha revelat que havia demanat a Vallcorba que fos el president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, perquè ‘ensenyar en Jaume significava ensenyar que érem un país culte i plenament europeu’. ‘Crec que el Jaume és un model inoblidable i fonamental de la cultura catalana’.

També ha volgut fer notar que no era ‘tan fàcil fer alta cultura en català’ i que en alguns casos Vallcorba havia arribat a perdre ‘molts diners’ publicant certs títols a Quaderns Crema. Per això l’editor havia creat l’editorial en castellà Acantilado, que ‘l’ha fet molt important a tot el món’.

Maria Bohigas: ‘El deute amb Quaderns Crema és molt gran en tots els ordres’

L’editora i directora de Club Editor, Maria Bohigas, ha recordat l’enorme figura de Jaume Vallcorba dient que ‘el deute amb Quaderns Crema era molt gran en tots els ordres… Va ser l’editorial capaç de repescar tot un conjunt de lectors que els anys 80 eren joves i no gaire predisposats a saber què escrivien els autors catalans’. I ha continuat: ‘Vallcorba tenia una manera de fer, un estil molt personal, capaç d’estimular gent molt diversa… Ha estat una de les persones de la cultura que han deixat una herència i un llegat viu més important’.

Francesc Serés: Vallcorba ‘em va ensenyar el veritable valor de la literatura i la cultura catalanes’

‘És una pèrdua irreparable’, ha explicat l’escriptor Francesc Serés a la ACN, referint-se a la notícia sobre la mort de l’editor Jaume Vallcorba, que ha qualificat de mestre, amic i ‘de persona que, a mi i a molta gent de la nostra generació, ens va ensenyar el veritable valor de la cultura catalana, europea i universal’. Per Serés, que ha publicat quasi tota la seva obra a Quaderns Crema, la figura de Vallcorba anava lligada a ‘una manera d’entendre la literatura’ i sobretot, ‘de projectar-la cap al futur’.

Trias: Vallcorba és ‘un referent indiscutible de l’edició en català’

El batlle de Barcelona, Xavier Trias, ha expressat el condol per la mort de Jaume Vallcorba, ‘un referent indiscutible de l’edició en català i un exemple de rigor, d’exigència i de qualitat’. ‘Barcelona i Catalunya han de valorar la seva contribució indispensable a fer de la cultura i de la literatura catalanes un exemple de qualitat i d’excel·lència.

Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes: ‘Era un home d’una conversa fascinant, un erudit, un savi i un lector voraç’

‘El Jaume era un home d’una conversa fascinant, un erudit, una persona sàvia i un lector voraç’, ha dit a Catalunya Ràdio la directora de la Institució de les Lletres, Laura Borràs, tot recordant Vallcorba. Per ella, la faceta estel·lar de Vallcorba era la d’editor, perquè era ‘la de més transcendència per al país’ i perquè hi destacava pel seu ‘rigor extraordinari i per la seva exigència intel·lectual’.

L’homenatge en forma de vídeos de Quim Monzó

Quim Monzó ha fet el seu particular homenatge a Vallcorba a Twitter. Ha compartit una sèrie de vídeos dipositats a Youtube amb cançons, films dels germans Marx i capítols de la sèrie ‘Jo, Claudi’.

In memoriam Jaume Vallcorba http://t.co/DRrpLL8MKo

— Quim Monzó (@QuimMonzo) August 23, 2014

In memoriam Jaume Vallcorba (secció visual, 1) http://t.co/oDtS6sDvzC

— Quim Monzó (@QuimMonzo) August 23, 2014

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any