Homs: ‘La consulta es convocarà, hi ha arguments jurídics sòlids que ho avalen’

  • El conseller de presidència, Francesc Homs, valora positivament el dictamen del CGE. El PSC, per la seva banda, referma el seu 'sí' a la llei de consultes

VilaWeb
Redacció
22.08.2014 - 13:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu del govern i conseller de Presidència, Francesc Homs, s’ha mostrat convençut avui, en una roda de premsa d’última hora, que la consulta es convocarà d’acord amb la legalitat ‘perquè hi ha arguments jurídics sòlids que ho avalen’. Així Homs ha valorat positivament el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE), públic aquest matí, i que valida la llei de consultes no referendàries.

El portaveu ha dit que una ‘lectura sistematitzada’ del dictamen del CGE i la sentència contra la declaració de sobirania del tribunal constitucional espanyol, on ha dit que es reconeix de manera explícita el principi democràtic i la ‘cabuda de concepcions que pretenen modificar els fonaments consititucionals’, aporten ‘arguments sòlids perquè es convoqui la consulta’. ‘El dictamen ofereix una densa doctrina jurídica que serà de gran utilitat pel govern a l’hora d’exercir una competència reconeguda a l’Estatut, la d’organitzar i fer consultes ciutadanes’, ha dit.

En aquest sentit, partint de la constitucionalitat de la llei de consultes, Homs ha demanat al govern espanyol que no posi traves a l’exercici de la democràcia, perquè ‘ho permet l’ordenament jurídic espanyol’, ha dit. ‘Només faltaria que no es pogués votar.’

Així ha afegit que la mateixa sentència del tribunal constitucional incorporava la doctrina de la cort suprema canadenca, i a Canadà, ha assegurat Homs, es discutia quins efectes jurídics té el resultat d’una consulta, ‘ningú discutia si es podia votar’.
‘No es pot confondre l’exercici del dret de decidir i els efectes que aquest pugui tenir’, ha dit, ‘la implementació del resultat s’ha de fer seguint unes determinades regles de joc’.

El PSC referma el ‘sí’ a la llei de consultes

Els socialistes catalans han refermat el seu ‘sí’ a la llei de consultes, tal com ja havia anunciat el nou primer secretari del PSC Miquel Iceta, ja que el CGE ho ha avalat per majoria. Ara bé, la secretària organització del partit, Assumpte Escarp, ha demanat que no s’utilitzi la llei per convocar un referèndum que ‘no té cabuda a la llei’, en referència al 9-N.

D’acord amb els vots particulars de quatre dels magistrats del consell, Escarp considera que la llei ‘no avala en cap cas que es pugui fer una consulta amb caràcter de referèndum’. ‘Hi ha alguns aspectes de la llei que continuen en debat, que no són clars’, ha dit.

Els unionistes carreguen contra el CGE

El PPC, a través del seu portaveu adjunt al parlament Santi Rodríguez, ha assegurat que el projecte de llei de consultes surt ‘més debilitat’ amb el dictamen del CGE. Així ha volgut posar de manifest les ‘discrepàncies’ dins de l’òrgan, comptant que hi ha hagut quatre vots particulars. ‘No hi ha una idea clara de la constitucionalitat del text.’ També ha demanat al PSC que no voti a favor de la llei de consultes.

Per la seva banda, C’s ha qualificat d’estafa política que el govern digui que el dictamen avala la consulta del 9-N. ‘Només serveix per ‘donar aparença de legal·litat a una cosa que és il·legal’, ha assegurat la portaveu parlamentària Carina Mejías. Ha considerat que és ‘mentida’ que el dictamen avali la consulta del 9-N; així ha assegurat que el govern ‘utilitza el CGE per reforçar la llei’ i ha reiterat que la votació del novembre no té l’empara de la legalitat, ‘diguin el que diguin el CGE i el conseller Homs’. 


En resposta a Homs, Mejías també ha insistit que el tribunal constitucional espanyol ‘va ser molt clar dient que Catalunya no té reconegut el dret a decidir’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any