Un manifest demana la catalanitat de la futura constitució catalana

  • Els signants demanen que els ciutadans de la resta dels Països Catalans puguin tenir passaport català

VilaWeb
Redacció
21.08.2014 - 21:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb la convocatòria de referèndum del pròxim 9 de novembre, molts es demanen com hauria de ser la relació entre la possible república catalana i la resta dels Països Catalans. El Manifest de la catalanitat (que es pot signar ací) en fa una proposta. Demana que es tingui en compte ‘que la catalanitat lingüística, cultural i nacional, per raons històriques, poblacionals i econòmiques, no es redueix a l’àmbit estricte del Principat’ i ‘que la supervivència del nostre poble, especialment a les Illes Balears, el País Valencià, la Franja de Ponent, Andorra, la Catalunya Nord i l’Alguer, depèn de l’assumpció real d’aquesta catalanitat completa, amb efectes polítics i jurídics’.

A més, demana que la constitució de la futura república catalana inclogui, com a mínim, els dos preceptes següents:

‘1) Qualsevol territori de l’àmbit lingüístic català, o que hi hagi estat vinculat històricament, podrà agregar-se a la república catalana, en la forma administrativa i política que correspongui, si així ho decideix majoritàriament i democràtica la població de l’esmentat territori i ho aprova el Parlament de Catalunya.

2) Tindran passaport català, amb els drets i deures corresponents, els nascuts o residents a les terres de llengua catalana, de fora del Principat, que ho sol·licitin i que acreditin lús i el coneixement de la llengua i la cultura catalanes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any