Les enquestes secretes d’Escòcia afavoreixen el ‘yes’

  • Les comunitats empobrides no s'inclouen als sondatges oficials, però si es mobilitzen pel referèndum votaran a favor de la independència

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si Escòcia opta per la independència al referèndum del 18 de setembre vinent, serà per la mobilització de les comunitats més empobrides. La Radical Independence Campaign ha denunciat que les enquestes oficials no arriben a algunes d’aquestes àrees i això fa que els resultats que ofereixen no reflecteixin les seves posicions respecte del referèndum, que són favorables al sí, segons que ha pogut comprovar.

L’organització va anar a demanar als habitants d’aquestes zones què votarien al referèndum del 18 de setembre. L’enquesta s’ha fet amb més de divuit mil persones de noranta àrees obreres i els resultats són totalment contraris al que diuen les previsions oficials, que pronostiquen que el no serà majoritari. 

En els sondatges de la Radical Independence Campain, el sí és majoritari, amb un 43,6% de suport. El no obtindria un 25,3% dels vots i els indecisos, un 31,1%. Si s’eliminen els indecisos dels resultats, el percentatge favorable al sí és del 63,4% i el favorable al no, del 36,6%.

‘Missing million’

Una part de la població escocesa no es té en compte a les enquestes sobre el referèndum. Les empreses responsables d’organitzar-les ajusten les seves previsions tenint en compte la participació en votacions anteriors, la qual cosa fa que s’ignorin les opinions de gairebé la meitat de la població, que habitualment no vota. Aquest grup rep el nom de ‘missing million’ i el formen, majoritàriament, comunitats empobrides.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any