Els sondatges mostren l’augment del sí a la independència d’Escòcia

  • El no venceria, però el sí guanya terreny

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir començava la recta final de la campanya del referèndum escocès. Quan tot just manca un mes perquè es faci, els sondatges continuen donant un lleuger avantatge als contraris a la independència. Amb tot, les dades mostren una reducció de la distància entre aquests i els partidaris de crear un estat nou, que augmenten un 2% en dues de les enquestes més recents.

La versió dominical del diari The Scotsman publicava aquest sondatge, que mostra que el no té el suport del 55% dels escocesos, dos punts menys que en el sondatge anterior, mentre que el sí té el 45% del suport. El vot afirmatiu guanya justament també dos punts. Si es tenen en compte els indecisos, que són el 14% dels enquestats, el no obté un 47%, i el sí, un 38%. 

Una altra enquesta, feta per Panelbase per encàrrec de la campanya Yes Scotland, situava el sí en un 42%, un punt més que en l’enquesta anterior, i el no en el 46%, dos menys. El gruix d’indecisos, en aquest sondatge, era del 12%. 

El 18 de setembre els escocesos votaran sobre la independència del país i la campanya, d’un cantó i de l’altre, es concentra en els indecisos. Glasgow, la ciutat més industrialitzada del país, de tradició laborista, és un dels llocs amb un nombre més elevat d’indecisos. Militants laboristes hi duen a terme una campanya porta a porta per assegurar que els seus votants triïn quedar-se al Regne Unit. 

La comissió electoral dir al març que 4,1 milions de persones ja s’havien registrat per votar al referèndum. Poden registrar-s’hi els majors de setze anys residents a Escòcia i els ciutadans de la República d’Irlanda, el Regne Unit, la Unió Europea i la Commonwealth.

Informació relacionada:

Editorial de Vicent Partal: Per Escòcia, per Europa, pel món (18.08.2014)

A un mes del referèndum escocès (18.08.2014)

USA Today analitza la situació actual dels processos d’Escòcia i Catalunya (17.08.2014)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any