Herrera acusa el govern d’atiar el debat intern sobre el 9-N per ‘tapar’ el cas Pujol

  • El coordinador d'ICV demana 'unitat d'acció' i exigeix a CiU i ERC que 's'aclareixin i es posin d'acord' per mantenir 'el full de ruta' de la consulta

VilaWeb
ACN
18.08.2014 - 11:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, ha acusat el govern, en una entrevista a Catalunya Ràdio, d’haver atiat el debat intern sobre la consulta, el 9-N i la reacció davant una possible impugnació del TC amb l’objectiu de ‘tapar’ el cas de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol. Per l’ecosocialista és ‘sospitós’ i, a més, admet que ‘s’ha aconseguit que se’n parli menys del clan Pujol’. D’altra banda, Herrera ha demanat a CiU i ERC ‘unitat d’acció’ i que no aixequin polèmiques sobre el 9-N, i els ha exigit que ‘s’aclareixin i es posin d’acord’ per mantenir ‘el full de ruta’ de la consulta. L’ecosocialista ha aprofitat per fer una crida a la mobilització en la diada i a participar a la V.

Joan Herrera considera que el debat que hi ha hagut la darrera setmana sobre el 9-N amb declaracions enfrontades entre membres del govern, de CDC, d’Unió i d’ERC, no és gratuït. Segons l’ecosocialista, és ‘sospitós’ que la vice-presidenta, Joana Ortega, o el conseller d’Agricultura i dirigent d’Unió, Josep Maria Pelegrí, ‘fessin unes declaracions, diguessin que executaven ordres del president, i que després Artur Mas els desmentís’.

‘Aquest reguitzell de declaracions han aconseguit tapar el debat a l’entorn del clan Pujol i el seu cas; han aconseguit que es parli menys. No sé si ha estat de forma volguda, però francament, ho sembla. Tot sembla indicar que el que es buscava és que es parlés menys del cas Pujol’, ha assegurat, acusant així l’Executiu català de voler minimitzar els efectes de la confessió de l’expresident i tot el que això ha suposat.

D’altra banda, Herrera no ha volgut entrar, precisament, a detallar quin és el pla pel que optaria ICV si des de l’estat espanyol o el Tribunal Constitucional (TC), i s’ha limitat a insistir que caldria parlar-ne entre tots els partits vinculats al 9-N per buscar una ‘resposta unitària’. ‘Si l’Estat té una reacció negativa, ens haurem de seure i caldrà una expressió de mobilització. No som partidaris d’avançar esdeveniments ni de fer declaracions ni polèmica a l’entorn d’escenaris que puguin venir’, ha sentenciat.

En aquest sentit, Herrera ha criticat les diferències que CiU i ERC han mostrat respecte de la consulta i de la reacció a la possible impugnació. ‘Aquest debat l’han posat sobre la taula CiU i ERC. Ens agradaria que entre els socis de govern s’aclarissin i es posessin d’acord. Nosaltres no pensem atiar la polèmica i volem mantenir el full de ruta’, ha demanat l’ecosocialista. I és que per a Herrera, cal ‘unitat d’acció’ entre les dues formacions.

La mobilització de l’Onze de Setembre

El que també ha fet Herrera és una clara crida a la mobilització i a participar en la V de la diada, donat que, segons Herrera, aquest any la cita té una ‘clara voluntat de demanar votar, el dret de decidir’. ‘A la mobilització hi hauria d’anar fins i tot la gent no independentista que vol votar’, ha sentenciat, tot avançant que ell mateix i altres dirigents d’ICV participaran en la ‘V’ perquè és ‘important’ visualitzar un ampli suport a la consulta del 9-N.

La reforma de les eleccions municipals i l’acord amb Guanyem

Per últim, Herrera també ha volgut deixar clara la seva oposició a la reforma de la llei electoral que vol impulsar el govern espanyol per fer que la llista més votada als ajuntaments hagi d’ostentar obligatòriament l’alcaldia. ‘Si això passa hi haurà un frau. No es pot canviar les regles del joc a mitja partida i a uns mesos de les eleccions. El PP demostra que va a per totes en els quatre dies que li queden’, ha criticat l’ecosocialista. I és que per al coordinador d’ICV, ‘això només ho fan els tramposos, els pirates i els antidemòcrates’. Herrera ha aprofitat per demanar ‘bel·ligerància i contundència’ al PSOE per a oposar-se a aquesta reforma.

D’altra banda, l’ecosocialista ha insistit que el seu partit segueix amb les converses obertes amb Guanyem -la plataforma que lidera Ada Colau- per intentar bastir una candidatura conjunta a l’Ajuntament de Barcelona. En aquest sentit, Herrera ha volgut anar més enllà i no només ha apostat per tancar aquest pacte a nivell municipal de la capital sinó per segellar-lo també a Catalunya. ‘Nosaltres creiem que el mateix escenari que es produeix a Barcelona s’hauria de produir a Catalunya. Advoquem per tots els escenaris de confluència, també el nacional’, ha sentenciat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any