Isona Passola: ‘Tan sols ens en sortirem amb el reconeixement internacional’

  • Entrevista amb la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català · El seu nou documental 'pot fer més nosa a segons quin fonamentalisme 'catalanet' que als contraris a la independència'

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ha assegurat que el seu nou documental ‘L’endemà’ pot fer més ‘nosa’ en algun moment determinat ‘a segons quin fonamentalisme ‘catalanet’ que existeix’ que ‘no pas a gent que estigui en contra de la independència, perquè simplement sentirà arguments que la reafirmaran en el ‘no’ o li obriran escletxes en el ‘sí”. En una entrevista a l’ACN, ha destacat que el documental és ‘molt èpic i gens autocomplaent’. Passola també s’ha referit al 9-N i a la consulta assenyalant que aquesta ha de ser legal: ‘No podem tornar a posar les urnes al carrer, això no té cap sentit i és d’aficionats’.

Passola ha treballat en el guió junt amb David Cirici i Lluís Reales, mentre que la banda sonora és d’Albert Guinovart. L’estrena del documental tindrà lloc en menys d’un mes, el 5 de setembre, i és una producció de Massa d’Or Produccions en coproducció amb TVC. Es preveu que es publiqui també un llibre sobre les entrevistes incloses a la pel·lícula.

El documental ‘L’endemà’ ‘s’assembla bastant’ a la idea que tenia Passola quan es va plantejar el projecte: ‘Volia fer una pel·lícula constructiva, festiva i que sortís de l’etapa defensiva dels catalans’ perquè s’ha ‘entrat en l’etapa de construcció’. Així mateix, volia una pel·lícula que ‘no fos frontista’, però això ‘no vol dir que no sigui polèmica perquè ho serà molt’. El documental pretén ‘explicar en funció de què preocupa als catalans com es pot fer un estat independent on les coses que no funcionaven funcionessin’.

La productora ha assenyalat que la pel·lícula té un punt de vista molt clar: ‘No crec en la neutralitat, poses la càmera a un lloc o a un altre i canvia què vols dir, com l’equip que esculls. No crec en la neutralitat’, ha reiterat per manifestar que sí que creu en el rigor i en les informacions contrastades, les dades fiables i amb les persones que hi apareixen, ‘que tenen un reconeixement intel·lectual molt clar i el que diuen va a missa’. La pel·lícula compta amb el testimoni d’economistes com Xavier Sala-i-Martin, Germà Bel o Guillem López Casasnovas; sociòlegs com Salvador Cardús; polítics com Graham Watson, Antoni Comín, Raül Romeva, Maria Badia o Ramon Tremosa; així com representants del món de la cultura, la justícia, mitjans de comunicació… que ofereixen arguments per al procés sobiranista de Catalunya, exposant com hauria de ser un país nou.

‘Vull desfer el mite de la neutralitat’, ha assegurat. Passola ha considerat que ‘la persona que entra a sang i a foc dient que no és nacionalista però que vol una Espanya unida, gran i lliure i ataca el nacionalisme, és més nacionalista que el nacionalisme que ataca’. En aquest context, ha recalcat que ‘el dret a decidir ha de ser bàsicament perquè hi ha molta informació’ i ha presentat ‘L’endemà’ com a la seva contribució per ‘donar una informació fiable’.

Un documental ‘èpic’, però ‘gens complaent’

Preguntada per les possibles crítiques que rebrà el documental, ha declarat que pot fer més ‘nosa’ en algun moment determinat ‘a segons quin fonamentalisme ‘catalanet’ que existeix’ que ‘no pas a gent que estigui en contra de la independència perquè simplement sentirà arguments que la reafirmaran en el ‘no’ o li obriran escletxes en el ‘sí”. De fet, ha explicat que ‘hi ha un independentisme al país que parla molt per les ferides i s’entén perquè són molts segles de sofriment col·lectiu’. Per contra, ha dit que ella no parla per les ferides, sinó pel que els catalans són capaços de fer. En qualsevol cas, ha ressaltat que no és un documental destinat als convençuts: ‘No hi ha ni una estelada, ni una, i dura una hora i mitja. És molt èpic i en canvi no és gens autocomplaent, és molt crític amb nosaltres mateixos, tot i que també té molta fe’, ha afegit.

Passola ha manifestat que el gran repte de la pel·lícula era oferir un projecte entretingut, divertit i positiu i ha destacat haver-ho aconseguit amb uns actors i una història de ficció paral·lela a les explicacions dels experts. ‘M’he divertit amb uns actors joves creant situacions metafòriques divertides’, ha ressaltat, qui ha apuntat que és un musical perquè hi ha molta música amb la banda sonora de Guinovart. En aquest sentit, ha ressaltat que el difícil equilibri entre el rigor intel·lectual i la festa està aconseguit.

La directora del documental ha afirmat que el seu treball té ‘unes dosis d’objectivitat altes però sempre’ des del seu punt de vista que no amaga: ‘Crec que la independència del país no és només la solució per fer un país millor, més ric, més culte i més equilibrat socialment sinó per fer una Espanya millor. L’única solució que té Espanya en molts aspectes és que Catalunya s’independitzi perquè per primera vegada es mirarà a si mateixa i veurà allò que ha de resoldre’. Ha posat com exemple que Espanya ‘no ha tingut una economia productiva, no ha fet una revolució industrial, ha tingut un sistema feudal fins molt tard i una visió molt monolítica, entre d’altres. En aquesta línia, Passola ha remarcat que ‘serà molt sana la independència de Catalunya’.

La consulta del 9-N

Per altra banda i sobre la consulta del 9-N, creu que s’ha de votar però ha remarcat que ha de ser legalment: ‘Ja vam fer un exercici de votació no legal i només ens en sortirem amb el reconeixement internacional; una votació legal vingui per la via que vingui és la única que ens pot permetre aquesta col·laboració internacional’. La productora ha recalcat que Catalunya no pot tornar a posar les urnes al carrer, ‘això no té cap sentit i és d’aficionats. Hem d’insistir en que aquesta vegada hem de buscar el màxim la legalitat perquè és la garantia que tinguem el suport de les democràcies europees’. S’ha mostrat convençuda que ‘es votarà legalment’.

Preguntada per si ha dubtat alguna vegada entre el ‘sí – sí’, ha assegurat que ‘mai’ perquè ‘és la gran solució per arribar en aquest estat de relació perfecte amb Espanya i aquest estat intern nostre de construcció d’una societat millor’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any