Mas deixa en mans del consens qualsevol decisió sobre el 9-N

  • El president de la Generalitat assegura que l'únic pla que té és votar

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que no decidirà res sobre la consulta del 9-N sense l’acord amb la resta de partits polítics a favor del dret de decidir. Ha dit que el seu únic pla és votar i que convocarà la consulta a l’empara de la llei de consultes catalana que aprovarà el parlament les pròximes setmanes. N’ha parlat a l’acte de commemoració de la batalla de Talamanca, al Bages.

Mas ha contestat a les últimes declaracions que aquests dies parlaven dajornar la consulta del 9 de novembre si hi havia un vet per part de l’estat. La més clara fou la vice-presidenta del govern, Joana Ortega, que va dir: ‘Si l’estat posa traves per votar aquest 9 de novembre, hi haurà un altre 9 de novembre per a votar.’ La resposta dels partits favorables al dret de decidir no va trigar a arribar: ERC, ICV-EUiA i la CUP van exigir al govern que complís el compromís de fer la consulta el dia previst.

En relació amb la polèmica, ha dit: ‘El mes d’agost hi ha embolics. Doneu una importància relativa a aquestes coses que passen.’ També ha demanat als partits polítics que s’allunyin dels càlculs electorals i que tinguin ‘actituds excepcionals en moments excepcionals’ de la història del país.

El cap de l’executiu català també ha demanat que ‘no se sobrevalorin ni s’infravalorin’ les forces que té Catalunya, que segons ell són tres: la majoria social a favor del procés polític, el consens entre les forces polítiques i la manera de fer les coses de pacífica, constructiva i positiva. Per Mas, aquestes són les eines que té el poble català per a sortir-sen.

‘No tenim força tributària, ni demogràfica, ni econòmica, ni tenim exèrcit, i tampoc la capacitat de relació internacional que tenen els estats’, així tot dependrà, ha dit, ‘de la manera com ho fem i de l’esforç dels ciutadans del país, que s’han convertit en els protagonistes de la història.’

Actuar amb valentia i intel·ligència

En relació amb el Tricentenari i els fets viscuts a Talamanca, Mas ha assegurat que se‘n poden treure lliçons. Per una banda, que la voluntat del poble català d’autogovernar-se ha estat present des de linici de la història de la nació catalana. ‘Seria bo que això es recordés dins i fora de Catalunya’, i ha remarcat que aquesta voluntat ha perdurat fins avui, quan la població catalana és molt heterogènia. ‘Això és mèrit de la gent, que ha estat capaç de mantenir la identitat, la cultura, la llengua i una manera de ser i de fer’, ha dit.

Mas també ha aconsellat es menystinguin les forces dels nostres contrincants, perquè les tenen i són molt grans’. Amb tot, ha remarcat que ‘hem de ser valents i també intel·ligents perquè si actuem així ens en podem sortir millor que si ho fem d’una altra manera’.

Lúltima lliçó que ha tret Mas de la batalla del Bages (lúltima en què tropes catalanes van vèncer els borbons) és que ‘si lluites pots perdre o guanyar, però si no lluites ja has perdut’. I per guanyar, ha dit, ‘s’ha d’arriscar amb intel·ligència, no de qualsevol manera’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any