Espanya va comprar la informació sobre els comptes de Pujol a Andorra

  • Segons el Diari d'Andorra, l'estat espanyol oferia diners a Andorra, Liechtenstein i Suïssa per informació que perjudiqués el procés

VilaWeb
Redacció
06.08.2014 - 17:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els bancs andorrans tenen indicis que un sospitós va vendre la informació sobre els comptes bancaris de la família Pujol a l’estat espanyol a canvi de diners. Així n’informa el Diari d’Andorra, que cita fonts properes al cas i parla d’una operació de ‘l’àmbit policíac-tributari’ de l’estat espanyol, començada fa dos anys, de recerca d’informació a Andorra, a Liechtenstein i a Suïssa de comptes de personatges vinculats amb el procés sobiranista català. L’estat podria haver pagat els diners a un alt càrrec d’un banc (que s’entén que seria la Banca Privada d’Andorra) a canvi de la informació, que després s’hauria filtrat al diari El Mundo.

El presumpte delator, segons el Diari d’Andorra, tenia una relació complicada amb la direcció del banc al qual treballava, perquè no va rebre el suport que esperava que tindria a l’hora de pagar la indemnització que li reclamava el banc on havia treballat anteriorment, per haver-ne marxat de manera unilateral. Aquesta tensió va acabar fent que el seu nou banc decidís d’acomiadar-lo.

Aquest alt càrrec acomiadat hauria estat al cas dels diners que des de feia un parell d’anys l’estat espanyol oferia a qui revelés informació sobre comptes de ‘personatges destacats del moviment pel dret de decidir i a favor de la independència de Catalunya’. Diu el diari que s’oferien diners a canvi d’informació sobre diners no declarats. I l’ex-alt càrrec bancari hauria esdevingut així el presumpte delator de la informació sobre els comptes de la família Pujol a Andorra que va anar a parar a les mans de la unitat de delictes fiscals de la policia espanyola (UDEF). Amb aquests diners, el delator hauria pogut pagar el que encara li reclamava en concepte d’indemnització el primer banc.

El Diari d’Andorra afegeix que, com que havia començat a circular la informació sobre un presumpte delator, les autoritats espanyoles van ‘posar en el punt de mira l’executiu bancari’, i en les últimes informacions sobre el cas Pujol ja es parla de ‘diversos filtradors’ i que hauria estat ‘a través de captures de pantalla’.

El banc afectat ha obert una investigació interna per trobar proves de la relació entre el suposat delator i la revelació dels comptes dels Pujol. La llei andorrana del secret bancari del 1995 estableix que els directius i treballadors de banca que revelin informació sobre comptes de clients rebran sancions d’entre 12.000 euros i 300.000 i fins a tres anys de presó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any