The New York Times: ‘Rajoy ha fet ben poca cosa per seduir Catalunya’

  • El diari destaca en un reportatge que Catalunya és un mirall per als moviments independentistes a Europa

VilaWeb
Redacció
06.08.2014 - 11:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Catalunya obre noves possibilitats, i el somni de la independència és ara molt més viu entre nosaltres’, diu Mariano Bilbao, un ex-treballador basc del sector del metall, en declaracions al prestigiós diari The New York Times, que dedica avui un reportatge a parlar de la influència que l’independentisme català té en els moviments independentistes europeus, especialment el basc. El reportatge també destaca que, si el Regne Unit hauria d’estar preocupat per si Escòcia s’independitza, Espanya n’hauria d’estar molt més per si Catalunya, i fins i tot el País Basc, fan el mateix. I recorda que ‘Rajoy ha fet ben poca cosa per seduir Catalunya’.

‘Mentre s’apropa la votació a Catalunya, els analistes alerten que això podria començar una espiral que desmembraria Espanya i que tindria un efecte dòmino entre altres regions europees amb moviments independentistes, que hauria de fer prendre nota al defensor de la Unió Europa dels vint-i-vuit’, diu el reportatge.

L’article, escrit des de Bilbao, es concentra sobretot en l’efecte que té l’independentisme català en l’independentisme basc, condicionat pel final de l’activitat armada d’ETA i en un moment en què el PNB ha tornat al capdavant del govern i l’esquerra abertzale ha tingut un gran suport electoral. ‘Les demandes d’independència de Catalunya i del País Basc s’alimenten l’una a l’altra, tot i que difereixen d’una manera important.’

Destaca declaracions de Pedro Ibarra, ex-advocat i analista polític basc, que diu que la cadena humana que van fer a la primavera al País Basc demostra fins a quin punt l’empenta del referèndum de Catalunya i l’alto-el-foc d’ETA ‘han reformulat el debat nacionalista en termes molt més democràtics’.

Diu el New York Times que ‘els polítics nacionalistes catalans i bascs demanen a Rajoy que aprengui la lliçó del primer ministre britànic, David Cameron, que fa campanya contra la separació d’Escòcia, però que no ha mirat de blocar la votació dels escocesos’. I en aquest sentit el batlle de Bilbao, Ibon Areso (PNB), diu al diari que ‘tot el problema de la Unió Europa és que els polítics han defensat els estats en comptes d’intentar crear una unió genuïna de la gent’.

En el cas de Catalunya, diu el diari, ‘Rajoy ha argumentat que la votació és inconstitucional. Però si realment és capaç d’aturar la regió [Catalunya] de fer-ho ja és una altra cosa. Si la votació tira endavant, com a mínim crearà una seriosa crisi constitucional a Espanya. Però per més que hagi insistit que Catalunya ha de complir la llei espanyola, Rajoy ha fet ben poca cosa per seduir-la perquè es quedi’.

Afegeix el reportatge que ‘la trobada entre Rajoy i Mas no va servir per a aturar la via independentista i Mas va dir que tiraria endavant el referèndum previst per al 9 de novembre’.

I sobre Escòcia, diu que el resultat del referèndum ‘és considerat com una mena de baròmetre tant a Catalunya com al País Basc. Però si el Regne Unit té alguna cosa de què preocupar-se pel referèndum d’Escòcia, llavors Espanya encara un problema més gran’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any