El 9-N de Mas: entre la tolerància de l’estat i un avançament electoral

  • Mas diu que convocarà la consulta d'acord amb la legalitat catalana, i demana a Madrid que no hi posi traves

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Democràcia, legalitat i diàleg’ són els principis que regiran el president de la Generalitat, Artur Mas, d’aquí al 9 de novembre. Així ho ha especificat en la compareixença posterior al consell executiu per a fer balanç del curs polític. Mas ha insistit que la consulta es faria d’acord amb la legalitat. Quina? La catalana. El parlament aprovarà la llei de consultes al setembre i, d’acord amb aquest marc, el president signarà el decret per a convocar la consulta. Per tant, fins aquí la consulta serà ‘plenament legal’. Llavors dependrà de la voluntat de l’estat espanyol de mantenir aquesta legalitat.

‘Jo no he dit res de diferent, he dit que es faria, es farà i serà legal, tenim l’ocasió per fer-la (…), només cal que no l’entorpeixin.’ Que la llei i/o la convocatòria arribi al tribunal constitucional espanyol –n’implica la suspensió– serà decisió del govern espanyol. ‘En el nostre sistema de dret aquesta llei pot no ser definitiva si hi intervenen altres actors de la resta de l’estat (…). Que la llei de consultes continuï essent legal dependrà de les autoritats espanyoles.’

En aquest sentit, ha demanat a Madrid que permeti de fer la consulta, ja que no s’ha atrevit a transferir la competència de referèndums a la Generalitat. La llei catalana ‘permet de saber les majories socials que hi ha’, i l’estat espanyol té l’oportunitat de respectar aquesta llei catalana i d’escoltar l’opinió dels catalans. ‘No parlem de declarar la independència, parlem d’escoltar què vol la gent.’ Mas ha insistit que té el propòsit de complir el mandat electoral del passat 25 de novembre, i de fer-ho d’acord amb les lleis i el diàleg permanent.

Un procés amb fases

Si el govern espanyol impugna la llei de consultes o el decret de convocatòria al Tribunal Constitucional, la consulta del 9-N quedarà sense empara legal. En aquest punt, Mas ha dit que no parlaria de plans alternatius: ‘De pla només n’hi ha un, i és votar. És un pla que té fases’, i ha remarcat que no comentaria els diferents escenaris que es podien produir.

Tanmateix, una de les noves situacions fruit d’un vet de l’estat al 9-N, podria ser un avançament electoral, i per tant, unes eleccions. Això no contradiria el ‘poder votar’ que ha proclamat reiteradament Mas. Preguntat sobre poder esgotar o no la legislatura –el president ha manifestat en diverses ocasions la voluntat d’acabar-la–, s’ha estimat més no contestar. 

‘No es poden confondre els desitjos amb la realitat, i la realitat de com ens trobarem en aquell moment no la sabem, les fases s’han d’anar executant’, ha assegurat Mas. ‘Ara ens concentrem en el 9 de novembre. Quan hi siguem a prop, m’agradaria poder dir que serà el 9 de novembre, però això no només depèn de nosaltres’, ha dit.

‘ERC havia de ser al govern des del principi’



Mas ha recordat que des del primer moment van demanar a ERC que entrés al govern. ‘Vam insistir tant com vam poder, però ens van dir que no amb gran convenciment’, ha explicat el president. I ha dit que no sap què passarà’ en els propers mesos, però per CiU, els republicans hi havien de ser des del principi. 



Amb tot, ha assegurat que la governabilitat queda garantida, perquè per part de la federació que dirigeix, CiU, ‘el compromís és total’, i també dels republicans a donar suport parlamentari.

Catalunya ha de demostrar ‘fortalesa psicològica’

Mas ha avisat que vindran moltes proves en els propers mesos, i cal demostrar, per part de la societat catalana, fortalesa per a superar tot el que vingui. ‘O tenim fortalesa psicològica com a poble o acabarem abaixant el cap.’ Mas ha fet aquesta reflexió quan se li ha preguntat pel cas Pujol. ‘No ho sap ningú, no ho sabem del tot, si el cas de l’ex-president afectarà el procés sobiranista’, ha reflexionat.

El president ha recordat també, que ‘res no serà fàcil, però tot és possible’, i s’ha mostrat convençut que Catalunya tindrà la fortalesa suficient per a afrontar els reptes del curs polític vinent.

Pel que fa a l’Onze de Setembre, ha dit que serà un dia clau en el moment decisiu que viu el país, i ha animat la ciutadania a participar-hi, amb un esperit pacífic i constructiu, i sobretot, sense violència ni vandalisme.

‘Hem fet tots les deures’

En el balanç sobre el procés polític, Mas ha dit que s’havien fet els deures. ‘Estem a punt, estem preparats per completar aquesta fase que culmina en la votació del 9 de novembre.’ Mas ha destacat que ja es disposa de la informació per saber què vol dir que Catalunya tingui el seu estat, amb els informes del CATN, i també ha remarcat que les tres mil entitats adherides al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, presidit per l’ex-president del parlament Joan Rigol, demostren que hi ha determinació de votar per part de la societat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any