Un pas més a prop del 9-N

  • Mas diu a Rajoy que està disposat a convocar la consulta per més que no hi hagi acord amb l'estat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El procés cap al 9-N ha avançat una mica més, ha cremat una etapa més. Cent dies abans de la consulta, el president de la Generalitat, Artur Mas, va anar ahir a la Moncloa a dir al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que tenia la intenció de convocar la consulta, per més que no hi hagués acord amb l’estat, fent ús de la legalitat. De la llei de consultes que s’aprovarà el setembre, s’entén. I li ho va dir en una reunió llarga, de dues hores i mitja, en què Rajoy no va proposar res: ni terceres vies, ni pacte fiscal. Res. Tan solament un no contundent a la consulta.

‘Li he parlat a fons de la consulta, i el missatge és el mateix de fa un any. Tenim una data, el 9 de novembre. Ho volem fer legalment, d’acord amb un marc legal i si pot ser d’acord amb l’estat’, va dir Mas. I la resposta de Rajoy: ‘M’ha reiterat que la consulta és il·legal i no es pot fer. Hi continua havent desacord. No hi ha cap proposta alternativa més enllà de dir que no es pot fer.’

Disposició de diàleg tot i el desacord

Mas va insistir que els problemes de legalitat que addueix Rajoy es podien solucionar amb voluntat política. I afegí que, per més que no hi hagués acord amb l’estat, es podria fer la consulta d’una manera legal, ‘d’acord amb una llei catalana’. 

Malgrat el desacord evident, que el president va subratllar, també va voler valorar el clima de diàleg que s’havia establert entre tots dos, i la disposició a parlar. Ara, va dir que era ben probable que el govern espanyol portés al Tribunal Constitucional la convocatòria de la consulta.

‘Només hi ha un pla: votar’

I si l’estat espanyol impedís la consulta? ‘Si ens obstrueixen el 9-N per fer consulta, entrarem en una altra fase, però ara no la comentaré. Perquè ara som en la fase de poder fer la consulta. […] Només hi ha un pla, que és votar, passar per les urnes i negociar la implementació del resultat democràtic. I aquest pla té fases, però no són plans diferents.’

‘El meu compromís és fer la consulta. Que em jutgin per això’

Hom va demanar a Mas si havia considerat la possibilitat de dimitir: ‘Té sentit que un president que vol sotmetre el poble a les urnes sobre un tema concret dimiteixi perquè no el deixen fer-ho?’, va respondre. I va tornar a dir que el seu compromís era fer la consulta i que no entenia per quin motiu havia de demanar permís si complia el mandat que havia rebut del poble en una democràcia. ‘El meu compromís és fer la consulta. Que em jutgin per això’, va declarar. 

‘Veureu un Onze de Setembre espectacular’

També va parlar sobre el cas Pujol: ‘El president sóc jo, i puc garantir que fa deu anys que Pujol no pren decisions. A mi la debilitat i la força no me la dóna Pujol, sinó el poble de Catalunya. El cas sí que afecta el país, però la força del país va més enllà. Veureu un Onze de Setembre espectacular. Hi veureu la força del poble català.’ I va recordar que després de les acusacions que hi havia hagut durant la campanya electoral, no s’havia pogut demostrar res: ‘Recordeu si ningú ha dimitit o ha expressat un “meua culpa” a conseqüència d’allò? No es pot acusar algú impunement i no assumir-ne cap responsabilitat. Així es construeix una democràcia?’

Crits de ‘Viva España’

Quan Mas va acabar de fer una primera intervenció en català es van sentir de fons uns crits de ‘Viva España’. El president va restar en silenci, esperant que s’acabessin. ‘No deuen ser gaires’, va dir. (Vegeu-ne el vídeo ací.)

Dues hores i mitja de reunió

Mas i Rajoy es van reunir durant dues hores i mitja a la Moncloa. Mas hi va arribar puntualment i Rajoy va sortir a rebre’l prop d’una porta flanquejada per les banderes catalana, espanyola i europea a cada banda. El cotxe de Mas es va aturar a pocs metres d’on era Rajoy, i el president de la Generalitat hagué de pujar els cinc graons que hi ha a l’edifici i adreçar-se cap a Rajoy. Van encaixar les mans, de primer amb rostre seriós –més Rajoy que no Mas. Després van fer comentaris abans d’una altra encaixada a petició dels fotògrafs.

D’una altra banda, abans de cap reacció ja havia comparegut la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, que va explicar què havia dit Rajoy a Mas, és a dir, que el referèndum no es faria: ‘Perquè no és legal.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any