Rajoy insisteix a Mas que ‘la consulta és il·legal’

  • El president espanyol diu que 'la inestabilitat política pot comportar riscos a la recuperació econòmica'

VilaWeb
VilaWeb
ACN
30.07.2014 - 16:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reiterat a Artur Mas que considera que ‘la consulta és il·legal i, per tant, ni es pot fer ni es farà’. En un comunicat emès després de la reunió, la Moncloa ha dit que Rajoy no s’havia mogut de la ‘línia d’allò que ja han expressat sobre el tema tant el congrés com el Tribunal Constitucional’. Rajoy ‘ha aprofitat la reunió per reiterar el posicionament que va expressar públicament el 12 de desembre del 2013 quan es va assabentar pels mitjans de comunicació de la intenció de convocar una consulta d’autodeterminació a Catalunya’.

Mariano Rajoy també ha avisat Artur Mas que la ‘inestabilitat política podria comportar riscos a l’incipient procés de recuperació’, i ha assenyalat que s’ha de ‘preservar el clima de confiança’.

L’escrit que ha distribuït el departament de comunicació de la presidència espanyola afegeix que Rajoy ha expressat la seva disposició de mantenir una col·laboració ‘franca i lleial’ en tots els aspectes que beneficiïn els ciutadans de Catalunya des del ‘reconeixement de la seva contribució al progrés general d’Espanya’.    

Rajoy també ha plantejat al president del govern la conveniència de col·laborar amb més intensitat en ‘la consolidació i en l’acceleració de la recuperació econòmica per crear més llocs de feina’. Considera que aquesta és la prioritat dels ciutadans de Catalunya i de la resta d’Espanya.    

Així mateix, li ha expressat el seu compromís amb el manteniment i el correcte funcionament dels serveis públics essencials i ha recordat a Artur Mas el catàleg de mesures que el govern espanyol ha posat en marxa per garantir el finançament de les CCAA i dels ens locals. Mesures com el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) o el pla de pagament als proveïdors.   

Segons el mateix comunicat, Rajoy li ha avançat les línies generals del nou paquet de suport econòmic a les comunitats autònomes que, entre més coses, contempla la reestructuració del deute del FLA, que comportaria alleugerir la càrrega d’interessos i la reestructuració de les devolucions negatives de les autonomies. En aquest context, el president espanyol ha expressat el seu convenciment que l’economia catalana resultarà molt beneficiada amb les reformes que prepara el seu executiu, com la reforma fiscal, els nous plans de creixement i competitivitat i les mesures d’activació per a l’ocupació. Finalment, li ha explicat el paquet de propostes en matèria de millores en l’administració i de qualitat democràtica que ja es troben al Congrés dels Diputats per a la seva tramitació.

Rajoy ha fet tres comentaris a través del seu compte de Twitter en la mateixa línia que el comunicat:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any