L’Alguer consultarà els ciutadans per saber l’estat de la llengua

  • És el primer pas per a dissenyar el pla de recuperació de l'alguerès que vol promoure el nou síndic, Mario Bruno

VilaWeb
Redacció
30.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘És un acte d’amor per la nostra llengua, un acte de justícia perquè torni a ser una llengua viva.’ Amb aquestes paraules el nou síndic de l’Alguer, Mario Bruno, va presentar ahir la consulta que es farà als ciutadans de l’Alguer per a saber els usos lingüístics a la ciutat i, en concret, l’estat del català. Es tracta d’un projecte acordat per l’administració anterior, amb Stefano Lubrano de síndic, però al qual Bruno ha volgut donar una importància especial. De fet, ja havia avançat que la llengua seria un dels eixos principals del seu mandat i es va adjudicar la cartera de Política Lingüística per demostrar quin valor tindria d’ara endavant. Bruno va obrir el primer ple de la nova junta en català (vídeo).

Aquesta consulta, que té el suport de la Generalitat de Catalunya i de les associacions catalanistes de l’Alguer, serà una enquesta exhaustiva a 625 ciutadans algueresos. És el primer gran pas en la tasca de recuperació de la variant catalana de l’Alguer. Ha de servir, segons el síndic, ‘per a dibuixar la realitat actual i poder-hi intervenir de manera efectiva per a revitalitzar la llengua’.

‘La nostra llengua és una riquesa, ens distingeix i ens dota d’una especificitat inigualable, però sobretot és un valor que tenim el deure de preservar i valorar’, va dir ahir Bruno en la presentació de la consulta, acompanyat del delegat de la Generalitat a l’Alguer, Joan Elies Adell. Alhora, Adell va agrair al síndic la determinació de la nova junta per a defensar i tutelar el català i en va destacar especialment que fes servir la llengua en el ple municipal.

El director científic del projecte serà Francesco Ballone, amb el suport de Joan Solé i Anna Torrijos, a més de Giuseppe Calaresu, com a representant del govern municipal. Els entrevistadors seran Carla Valentino, Giuliana Portas, Claudia Soggiu i Gavino Balata.

Primera trobada amb les associacions amb vista a crear un òrgan consultiu sobre la llengua

Per una altra banda, Bruno també va anunciar la data (6 d’agost) de la primera reunió amb les associacions en defensa de la llengua de la ciutat. L’objectiu d’aquesta sèrie de reunions és crear un òrgan independent i consultiu que tindrà la funció d’analitzar, tutelar i promoure l’ús de la llengua. Bruno, a més, va assegurar que començaria a promoure activament ben aviat l’ús de la llengua per part dels treballadors municipals en la relació amb els ciutadans. ‘Estem convençuts que ho podem fer’, va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any