La política catalana, sacsejada per l’engany confessat de Pujol a Hisenda

  • Josep Rull demana a l'ex-president i fundador de CDC que reflexioni sobre el seu paper al partit

VilaWeb
Redacció
27.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La política catalana ha estat sacsejada aquest cap de setmana per la confessió que feia divendres al vespre l’ex-president Jordi Pujol, admetent que durant trenta anys va tenir comptes a l’estranger sense declarar a Hisenda. Tot i que en un primer moment el president Artur Mas i el futur coordinador general de Convergència, Josep Rull, van circumscriure l’afer a la vida privada de Pujol, Rull va demanar-li ahir que reflexionés sobre el seu paper al partit. 

Així, a més de demanar que comparegui davant la justícia i regularitzi la situació financera, Rull va donar a entendre que Jordi Pujol hauria de fer un pas enrere en la seva representativitat a Convergència Democràtica. ‘Hauria de prendre les decisions en relació a Convergència justament per enfortir aquell projecte que ell va crear’, va dir ahir en una entrevista a RAC-1. 

La majoria de partits catalans han coincidit a exigir responsabilitats i més explicacions a Jordi Pujol

El portaveu d’ERC al congrés espanyol, Alfred Bosch, exigia que Pujol s’expliqués de manera exhaustiva, però també advertia que aquests fets no entorpirien el seu diàleg amb CiU en el procés d’independència. Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, advertia del descrèdit polític que comportava l’engany de Pujol i considerava que encara no havien sortit a la llum tots els extrems de la qüestió. En aquest sentit, la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, anuncia que demanaran una comissió d’investigació al parlament i que Pujol ‘sigui el primer de comparèixer’ per explicar la seva herència no declarada a l’estranger. També per saber-ne més, el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, va demanar la compareixença de Pujol al parlament i va exigir una investigació a fons tant de la justícia com d’Hisenda. La CUP, que vincula la confessió de Pujol amb la dimissió del seu fill Oriol com a secretari general de CDC, també demana que es depurin totes les responsabilitats i carrega contra l’amnistia fiscal del govern espanyol. Finalment, Ciutadans atribueix la confessió a les ‘pressions judicials’ als fills de Pujol i retreu que durant tot aquest temps l’ex-president no regularitzés l’herència rebuda el 1980. 

Quatre milions a Andorra, segons La Vanguardia

La muller de l’ex-president Jordi Pujol, Marta Ferrussola, i quatre dels seus fills (Oriol, Marta, Mireia i Pere) van presentar el 14 de juliol proppassat sengles declaracions a Hisenda, en les quals afloraven més de quatre milions d’euros que fins llavors es trobaven a la Banca Privada d’Andorra. Segons el diari La Vanguardia, la regularització d’aquests comptes costarà a la família Pujol prop de cinc milions d’euros, a conseqüència de no haver-se acollit a l’amnistia fiscal i haver declarat béns a l’estranger fora de termini.

El gener del 2013, la família Pujol va rebre requeriments de l’Oficina d’Inspecció del Frau. Fou després de les primeres informacions sobre activitats econòmiques de Jordi Pujol Ferrussola, arran de les revelacions de la seva ex-parella, Victòria Álvarez. 

Segons el diari, un ex-treballador de banca d’Andorra havia aconseguit documents sobre els comptes de la família Pujol i els havia començats a difondre. D’aquí va venir que la família decidís de declarar els diners a Hisenda. A més, també hi havia la possibilitat que en alguna causa judicial es demanés informació sobre aquests comptes, fet que podia tenir conseqüències penals. 

El periodista Manel Pérez explica que feia dies que Jordi Pujol rumiava com encarar la situació i, finalment, la família va decidir que havia de regularitzar el patrimoni andorrà. ‘Segons diverses fonts –diu–, va ser divendres mateix quan Pujol va donar detalls explícits a Artur Mas de què passava i li va avançar que a la tarda explicaria la situació a l’opinió pública.’

Informació relacionada: 

Francesc-Marc Álvaro: Pujol i els seus fills, la mala consciència

Editorial de Vicent Partal: Jordi Pujol: un país que fa mal

Jordi Pujol manté l’Oficina a càrrec de la Generalitat

Pujol confessa que va enganyar Hisenda amb comptes a l’estranger

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any