Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  28.07.2014  06:00

Voluntaris catalans van lluitar amb les tropes aliades a la Primera Guerra Mundial

Eren soldats catalanistes que aspiraven a la sobirania

Men?ame
 

El paper de l'estat espanyol a la Primera Guerra Mundial, que va esclatar ara fa un segle, va ser molt discret. Feia poc que havia perdut les últimes colònies, Cuba i Filipines, i travessava un període de decadència. Tanmateix, a Catalunya, al voltant d'un miler de voluntaris van participar en el conflicte. Es van allistar en l'exèrcit francès per donar suport als aliats.

Els homes, una part dels quals provenien del catalanisme, sembla que volien demostrar el compromís amb els països que batallaven contra els grans imperis, i, d'aquesta manera, prenien una posició contrària a la monarquia espanyola. Alhora hi anaven amb un propòsit de lluita en favor de la sobirania del país, car no descartaven que, acabada la guerra, els aliats reconeguessin el dret d'autodeterminació de Catalunya.

Des del Principat, grups com ara Unió Catalanista i Esquerra Catalanista van considerar que el país havia de tenir política exterior pròpia per a assolir una projecció internacional i per això van donar suport als voluntaris.

Una xifra poc clara

El nombre de combatents catalans que van anar al front no se sap amb precisió. Hi ha qui diu que van ser entre deu mil i dotze mil homes, però un estudi de David Martínez i Fiol redueix la xifra a nous-cents cinquanta-quatre voluntaris. D'aquests, podria ser que tan sols uns trenta fossin militants catalanistes.