Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  26.07.2014  06:00

Rull comença la seva etapa amb el problema imprevist de Pujol

El president del partit, Artur Mas, tria Josep Rull per pilotar el nou comitè de direcció del partit

Men?ame
 

Després de la renúncia d'Oriol Pujol a la secretaria general pel seu encausament judicial, CDC havia de prendre una decisió per acabar amb l'interinatge en la direcció del partit, que s'arrossegava des de feia mesos. Finalment, la solució ha arribat, i Josep Rull ha estat elegit nou home fort de CDC. LA nova etapa amb Rull al capdavant, però, comença marcada per la confessió, poques hores després, de Jordi Pujol, que va admetre ahir al vespre haver enganyat Hisenda amb diners a l'estranger.

Rull va ser preguntat a la nit sobre el comunicat de Pujol i el fet que el fes públic el mateix dia de l'anunci de la nova direcció de CDC, però el nou secretari general del partit va evitar de respondre ni de valorar la confessió de l'ex-president. Es va limitar a dir que es tractava d'un afer privat de Pujol i la seva família.

Nou home fort de CDC

El president de la Generalitat i també de CDC, Artur Mas, va anunciar ahir la creació d'un comitè de direcció col·legiat sota el comandament de Josep Rull, que en serà el coordinador general. D'aquesta manera, li són delegades pràcticament totes les funcions de secretari general, excepte alguna que encara ostentarà Mas.

Una de les raons per la qual s'ha optat per crear aquest nou òrgan en comptes d'escollir un nou secretari general és que, segons els estatuts, només un congrés del partit pot escollir la figura de secretaria general. En la conferència de premsa posterior al consell nacional executiu, Mas va defensar que no s'escollís un secretari general únic i s'apostés per una direcció col·legiada ('lideratges moderns', va dir) però, tanmateix, no va amagar que algú havia de tenir finalment la principal responsabilitat: Josep Rull.

El nucli dur

Aquest nou òrgan s'encarregarà del dia a dia del partit, i queda subjecte al comitè executiu nacional i del secretariat permanent. El nou equip que envoltarà Rull estarà format per Lluís Corominas, vice-secretari general de coordinació institucional; Jordi Turull, president i portaveu de CiU al parlament; Francesc Homs, vice-secretari general d'estratègia i conseller de Presidència; Pere Macias, diputat de CiU al congrés espanyol; Irene Rigau, presidenta del consell nacional i consellera d'Ensenyament; Xavier Trias, president de la comissió nacional de política municipal; Mertixell Borràs, presidenta de la comissió nacional de política sectorial i diputada al Parlament; i Mercè Conesa, nova portaveu del partit i batllessa de Sant Cugat.

Lluís Corominas també assumirà la secretaria adjunta de CiU; i la Fundació CatDem passarà a ser dirigida per Joaquim Colominas.

Un lloc vacant des de feia mesos

Quan Oriol Pujol va ser encausat pel cas de les ITV, el secretari general d'aleshores va fer un pas enrere al partit i al grup parlamentari: va delegar funcions a Josep Rull i Lluís Corominas; Jordi Turull va assumir la presidència del grup parlamentari de CiU.

En aquell moment, la solució semblava temporal, fins que es resolgués la situació judicial d'Oriol Pujol. Es va optar per un repartiment de responsabilitats a CDC per evitar, entre altres coses, una lectura en clau successòria; sobretot si l'escollit en aquell moment hagués estat Rull.

Ara, però, la situació ha canviat. Vista l'evolució del cas ITV, Pujol va decidir abandonar del tot la política de primera línia. I l'interinatge a la direcció del partit a tres mesos del 9-N, s'havia de resoldre. La novetat és que, aquest cop, lectures a banda, Rull pren realment força per afrontar una tardor intensa.

Men?ame